Et kaos jeg ikke unner noen

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Sjømannspresten Stein lette etter overlevende nordmenn da katastrofen var et faktum.

26.12.09 18:38

I Khao Lak forbereder sjømannsprest Stein Vangen minnemarkering. Det er fem år siden flodbølgekatastrofen rammet Sørøst-Asia, og mer enn 340.000 mennesker omkom.

Sjømannskirken var blant de mest aktive institusjonene under hjelpearbeidet. Det var en nærmest umulig oppgave i alt kaoset som fulgte etter at bølgene slo mot land om morgenen 2. juledag.

- Våknet til jordskjelvsmelding
Stein Vangen var på det tidspunktet ambulerende sjømannsprest for Sør-Asia.

- Jeg våknet opp til meldinger om flere jordskjelv og at det skulle være større skader på bygninger. Etter hvert kom det også meldinger om en bølge, sier Vangen.

Kun minutter etter meldingen om skjelvet tok han de første telefonene rundt til bekjente.

- Jeg kontaktet observatørkorpset på Sri Lanka og spurte hvordan situasjonen var. På en tekstmelding tilbake fikk jeg beskjed om at de satt på taket på et hotell og så biler og folk flyte i gatene. Da skjønte jeg at dette var en svært alvorlig situasjon, sier han.

- Mennesker i krise
Opprinnelig var planen at Stein Vangen skulle fly til Bali denne dagen. Han fløy dit, men fikk umiddelbart beskjed om å reise til Thailand når han landet.

- Da jeg ankom Phuket, var allerede sjømannspresten og ambassadens folk i gang med sitt arbeid. Det var etablert et kontor på et sykehus. Til det kontoret kom mennesker som var i sterk krise, sier han.

- Noen var skadet og trengte behandling, noen hadde et sterkt ønske om å dra hjem til Norge, mens andre var helt apatiske fordi de hadde mistet noen nære, sier Vangen.

- Far mistet sønn i bølgene
Særlig en familie gjorde sterkt inntrykk på sjømannspresten.

- Det kom en familie på fire med to små gutter. De hadde vært midt i bølgen da den traff og måttet kjempe for livet. De to guttene fortalte på en veldig åpen og ærlig måte hvordan pappaen hadde forsøkt å redde med seg minstemann, men hadde mistet ham i bølgen. «Så nå sitter han i himmelen og ler av oss», sa guttene.

- Det var to foreldre som i en beinhard situasjon hadde klart på en klar og tydelig måte å fortelle sine barn om det som hadde skjedd, sier Vangen.

Noen dager senere ble den lille gutten funnet, og det ble holdt kremasjon og minnestund. Vangen forteller at de to gjenværende brødrene hjalp til med minneordene som ble brukt.

- Fullstendig avmakt
Sjømannspresten er, som de fleste andre, merket mentalt for livet etter katastrofen. Møtene med de mange pårørende gjorde inntrykk.

- På den ene siden kjenner man fullstendig avmakt. På den andre siden kjenner jeg dyp, dyp respekt for mennesker som har opplevd grusomme ting, sier han.

Men katastrofen ga også sjømannspresten positive opplevelser.

- Min rolle var å hjelpe folk til å få kontroll over sin egen situasjon; å finne et system i universet. Når de fikk den hjelpen, så var det imponerende hvilke enorme krefter som folk fant fram. Den enorme medmenneskeligheten og omtanken for andre. Det var bunnløst og stort, sier han.

- Desperat første døgn
På sin leting etter overlevende nordmenn var tung.

- Det var et kaos jeg ikke unner noen. Jeg gikk rundt i noe som virket nærmest uvirkelig. Informasjonen og all usikkerheten gjorde at det ble vanskelig å spise unna i hodet. For meg har det vært sterke og viktige møter med mennesker, sier Vangen.

- Det jeg minnes mest er det desperate første døgnet, hvor jeg følte meg som en idiot som ikke kunne hjelpe til, sier han.

2. juledag i år blir det markeringen både i Norge og Thailand.

- Vi skal gjøre det enkelt. Det er et dilemma, for vi ønsker ikke å hausse opp en markering slik at pårørende føler at de må være her nede. Det er veldig flott at så mange har minnemarkeringer hjemme i Norge og får taklet sine minner hjemme. Men for dem som ønsker en minnemarkering her, så vil det bli en stille og rolig seremoni, sier Vangen.

Markeringen i Khao Lak blir på stranden rett nord for Nang Thong Bay Resort. Der blir det først en julegudstjeneste for alle klokken 16.30. Klokken 20 blir det så en minnemarkering for tsunamikatastrofen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.