*Nettavisen* Nyheter.

Et lite parti med betydelig makt

Striden om oljeboring utenfor Lofoten og i Barentshavet viser at selv et miniparti som Venstre kan ha betydelig makt.

Venstre har meget klare programposter som sier tvert nei til oljeboring i disse områdene. Og når Venstre truer med å forlate regjeringen dersom partiet blir overkjørt i denne saken, må selv de ivrigste tilhengerne av oljeboring i andre partier innstille seg på at de ikke kan få det som de ønsker.

Nå fikk partileder Lars Sponheim til en åpning for oljeleting i Barentshavet da Venstres landsstyre nylig drøftet denne saken. Dermed ligger det an til at regjeringen finner frem til et kompromiss hvor man sier nei til oljeleting utenfor Lofoten, mens det gis klarsignal for oljeboring i enkelte områder av Barentshavet.

Mange har funnet det ganske hårreisende at et parti med bare to representanter på Stortinget skal ha så stor innflytelse på en sak som kan ha så avgjørende betydning for sysselsetting og økonomi i vår nordligste landsdel. På den annen side er det vel erkjent av alle at man må forsake ganske mye når viktige miljøhensyn skal ivaretas.

En hovedårsak til at Venstre kan utøve så stor makt i denne saken, er at hele regjeringen vil ryke dersom Venstre trekker seg ut. Kristelig Folkeparti kan ikke tenke seg å sitte alene sammen med Høyre i regjering. Og for Høyre er det nesten ikke grenser for hva man vil være villig til å godta for å beholde regjeringsmakten.

Dessuten er det ikke så vanskelig å godta et kompromiss om oljeleting i nord i denne omgangen fordi regjeringen allerede til våren vil legge frem en omfattende melding om oljevirksomheten. Da vil det endelige slaget stå om oljeleting utenfor Lofoten og åpning for oljeleting i hele Barentshavet. Da kan nok Venstre bli satt under et mye større press fordi det er et ganske solid flertall i Stortinget som ønsker omfattende oljeleting i Lofoten/Barentshavet.

Og når den meldingen skal behandles av Stortinget, kan det nok bli vanskeligere for Venstre å holde en blankpusset miljøprofil. For også dette partiet er i høyeste grad interessert i å fortsette i regjeringsposisjon. Og det er jo ganske unikt at et parti med bare to representanter på Stortinget har tre medlemmer av regjeringen.

Nå er det for så vidt ikke helt enestående at et parti med bare to representanter på Stortinget klarer å påvirke den politiske utviklingen i så sterk grad at det blir en viktig del av vår politiske historie. Det var for eksempel de to representantene for Sosialistisk Folkeparti (SF) som stemte sammen med de borgerlige partiene i den såkalte Kings Bay-saken i 1965. Det førte til at Einar Gerhardsen regjering ble felt, og at John Lyng kunne danne regjering.

Og i 1986 var det de to representantene fra Fremskrittspartiet som sørget for at regjeringen måtte gå etter at statsminister Kåre Willoch hadde stilt kabinettspørsmål på forslag om en økonomisk innstramningspakke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag