Et møkkavær for raketter

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Desember 2010 blir den kaldeste på over hundre år, men nyttårsaften blir det mildt, grått og vått.

31.12.10 10:30

Samtidig som vi nærmer oss nyttårsaften nærmer også lavtrykket seg Norge. Det iskalde og vindstille klarværet som har gitt mange nordmenn neglesprett, men som vi gjerne skulle hatt under rakettoppskytingen, blir blåst vekk av skyer og nedbør.

Allerede torsdag er det vind, nedbør og stigende temperaturer på Vestlandet og Nord-Norge. Meteorologisk institutt har sendt ut varsel om vanskelige kjøreforhold i Troms, Finnmark, på Vestlandet og i Trøndelag, samt stor snøskredfare i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Les hele varselet her.

Årsaken er et kraftig lavtrykk som nå kommer innover fra Nordsjøen. Det som har vært en vindstille, skyfri og iskald desember avsluttes altså med vind, temperaturstigning og nedbør.

Vinden fra vest vil røre opp i den stillestående kalde luften som har ligget som en fryseboks over hele Sør-Norge i november og desember.

Sjekk været der du bor her.

Forbud?

Værvarslinga på Vestlandet vurderte en stund å gi ut ekstremvarsel for nyttårsaften, men lot det være. I Bergen blir det sterk kuling til liten storm, og langs kysten og i fjellet blir det full storm.

Folk i utsatte områder rådes til å holde seg innendørs.

- Vi følger utviklingen løpende det neste døgnet, sier vakthavende sjef Leif Linde i Bergen brannvesen til BA.no.

- Det er ikke noen faste kriterier for hva som tilsier et forbud mot fyrverkeri, men ekstremt vær vil kunne medføre det. Full storm er ekstremt vær, legger han til.

Nye kulderekorder
Meteorologene mener at «mildværet», eller rettere sagt «ikke-det-bitende-kalde-været» vil fortsette over nyttår og inn i første del av januar. Om høyttrykket igjen legger sin kalde hånd over landet senere denne vinteren, er foreløpig i det blå.

Uansett det kommende mildværet: Desember 2010 går ned i historieboka som Sør-Norges kaldeste desember på lenge.

- Det blir satt rekorder veldig mange steder. På fyrene langs hele Skagerrak-kysten har man aldri målt en kaldere desember, og de målingene startet i 1860-årene. Også Oslo setter ny rekord, sier førstekonsulent Stein Kristiansen ved klimadivisjonen til Meteorologisk institutt. Onsdag var månedsmiddeltemperaturen for desember på minus 9,3 grader. Den tidligere rekorden fra 1981 er på 9,0 grader. Selv om desember ennå ikke er over, er det ingenting som tyder på at den siste dagene skal bli så varm at ikke 1981 blir slått.

Også på steder i indre Østlandet, der det vanligvis er bitende kaldt om vinteren, vil det bli satt kulderekorder.

Kaldere eller varmere?
Det store spørsmålet er om den iskalde vinteren vil fortsette, eller om 2011 bringer en mildere vinter.

- Det er det helt umulig å spå om. Vi har eksempler på begge. I 1981 fortsatte det kalde været til ut i januar. Da snudde det om. Vinteren 1981 ble samlet sett ikke spesielt kald, sier Kristiansen.

Annerledes var det vinteren 1965 da høyttrykket la seg over Skandinavia i november og ble liggende der helt til mars.

Kristiansen forklarer at hvis vinteren 2011 skal bli litt mildere, så må høyttrykket som hittil har blokkert for vinden bli svekket. Hvis ikke kan det fort sige tilbake over landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.