RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et rom med utsikt

Sist oppdatert:
På denne halvøya finner romerne sommerlykken og her fant vi drømmerommet på et billig pensjonat.

(SIDE2): «Spør etter rom nummer 19 på hotellet Weekend», står det i vår guidebok, men vi har ingen store forhåpninger om finne det ledig når vi er på rundtur i Toscana.

Det er tidlig på sommeren og vi prøver oss allikevel. Vips, så har vi fått rommet på toppen av huset, med en hel takterrase helt for oss selv.

På ferietur de to første ukene i juni er vi litt utenfor sesong, og midt i uken holder også romerne seg hjemme. Guideboken var denne gangen gull verdt.

Mest italiensk

Det engelske navnet på det billige hotellet føles litt malplassert, for det kommer ikke horder med utlendinger til denne lille fiskebyen om sommeren. Italienerne liker tydeligvis å ha navn som klinger litt internasjonalt, det ser man både på barer, restauranter og hotell over hele landet.

Til byen Porto Santo Stéfano og halvøya Monte Argentario kommer det i all hovedsak folk fra Roma. Turister som trenger en kortere eller lengre pause fra storbyen. Litt sjøluft gjør jo godt for alle typer mennesker.

Resten av verden har så langt ikke fått opp øyene for denne lille ferieperlen. Ekte italiensk ferieidyll kan man med trygghet si.

Sjøen byr seg frem

Langs promenaden finner vi et rikt utvalg med restauranter, som alle tar for seg av det sjøen har å tilby av råvarer.

Naturen rundt oss er vakker på alle kanter og bademuligheter har man både fra klipper og strender.

Er man av den litt hardføre typen, kan en kjøretur rundt hele øya gi flere store opplevelser. Ut mot storhavet humper vi oss oppover åssidene på elendige veier. Sjåføren får garantert ikke med seg mye av det dramatisk kystlandskapet om det ikke legges inn noen obligatoriske stopp på veien.

Lystbåter i flertall

Livet er passelig tilbakelent på denne øya. Havnebyen Porto Ercole og vår havn, Porto Santo Stéfano, kan allikevel bli ganske hektiske når sommeren nærmer seg og når helgerushet setter inn.

Fiskelandsbyene har i over hundre år vært et populært reisemål for velstående romere. Nå kan velstanden gjerne måles i størrelsene på yachtene som ligger på rekke og rad langs havnen. Fiskebåtene er virkelig i mindretall.

Fra Porto Santo Stéfano går det også båter til de mindre øyene Giglio og Giannutri.

Fersk halvøy

Dette var en øy helt frem til en gang på 1700-tallet. Etter hvert bygde sandavleiringer seg opp fra det grunne vannet mellom øya og fastlandet.

De lange sandbankene er delvis ivaretatt på den sørligste av overgangene. Her strekker en vakker sandstrand seg noen kilometer fra en havn full av lystbåter på øysiden og over til Ansedonia på motsatt side.

Langs sandstranden Feniglia går det fint an å ligge veldig lang fra nestemann. Denne gigantiske sandbanken er delvis fredet, men tilgangen til sjøen er absolutt til stede.

Byen Orbetello har siden den fikk forbindelse med øya i 1842, strukket seg utover lagunen. Verken her eller i noen av de andre småbyene i området er det så mange hotellrom å velge mellom. I de små byene langs kysten er det sommerhusene tatt seg til rette, der de ligger tett i tett oppover åsene. Campingplasser er det også en del å velge mellom på disse kanter.

Den sørlige delen av Toscana ligner lite på resten av regionen. Det tørre, varme og solrike klimaet fører til at åsene er dekket av den krattveksten macchia, som er så typisk for landskapet rundt Middelhavet.

Ta noen dager her neste gang du skal på storbyferie til Roma.

Les flere reisesaker her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere