Gå til sidens hovedinnhold

Et selvstendig Skottland vil stå på bar bakke

Vil måtte søke om medlemsskap blant annet i FN, EU, Nato, pengefondet og Verdensbanken.

London (NTB-AFP): Dersom Skottland stemmer for selvstendighet må de starte helt på nytt og søke medlemskap i tusenvis av internasjonale traktater og organisasjoner.

Britiske eksperter har gått gjennom problemstillingen i et 57-siders dokument, og konkluderer med at Skottland blir en såkalt «ny stat» dersom de velger selvstendighet fremfor å fortsatt være en del av Storbritannia.

De vil da ikke lenger være del av noen traktater eller medlemskap de nå er medlem igjennom Storbritannia, og må i så fall søke om medlemskap i blant annet FN, EU, NATO, det internasjonale pengefondet og Verdensbanken, ifølge dokumentet.

Den britiske regjeringen ønsker ikke at Skottland trekker seg ut av unionen, og Statsministerens kontor i Downing Street tok en uvanlig avgjørelse da de valgte å offentliggjøre dokumentet som er utarbeidet av to professorer som er eksperter på internasjonal rett.

Bakgrunnen for offentliggjøringen av dokumentet skal være å fjerne usikkerheten rundt den rettslige statusen til et uavhengig Skottland.

- Hvis Skottland blir uavhengig er det kun det gjenværende Storbritannia som fortsatt har de samme rettighetene, forpliktelsene og fullmaktene Storbritannia nå har, sier Statsministerens kontor i en uttalelse. (©NTB)

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping