RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et uforglemmelig år

Sist oppdatert:
Den kommende uken reiser mange ungdommer av gårde på folkehøyskole. Hva slags år er egentlig dette?

Tidligere så man på folkehøyskoler som et tilbud til skoletrøtte elever som ville ha et hvileår. Slik er det ikke lenger. Man får tre konkurransepoeng til videre utdanning, og de aller fleste folkehøyskolene har svært gode undervisningstilbud.

Sosialt
Et år på folkehøyskole er mest av alt svært sosialt. Du bor på skolen, trolig kommer du til å dele rom med en annen, og du vil tilbringe stort sett alle døgnets timer med andre mennesker. Du får alle måltider servert i en matsal ved skolen, og skolene har ulike oppholdsrom du kan tilbringe fritiden din i. Ikke noe sted for den menneskeskye!

Selv om du lærer mye i løpet av året, har folkehøyskolen ingen eksamener og heller ikke et bestemt pensum. Du slipper dermed eksamenspresset før jul og sommer, men får likevel faglig utbytte av året. Du får ingen karakterer på skolen, men får et vitnemål der det står hvilke fag du har tatt.

Hver morgen må du belage deg på en morgensamling, der det er opprop av elever, samt informasjon fra lærere.

De fleste folkehøyskoleelever blir svært glade i å motta brev, og har du noen bekjente som drar av gårde, bør du være snill og skrive et brev nå og da.

Variasjon
I tillegg til ditt linjefag, får du tilbud om flere valgfag som du kan bruke tid på. Tilbudene varierer fra skole til skole, og er ikke nødvendigvis relaterte til linjefaget ditt.

Folkehøyskolene tilbyr også en studietur i løpet av året. Dette er en tur som er relevant til linjefaget, men du får mye frihet og fritid i tillegg. Du er nå over 18 år, og det blir ikke like strengt som du er vant til fra videregående skole.

Pris
Hvor mye folkehøyskoleåret koster, kommer an på hvilken skole og hvilket fag du velger. Du får 32.000 kroner i borteboerstipend, og kan i tillegg ta opp studielån, så dette dekker alle utgiftene.

Søknadsfrist
Folkehøyskolene har ikke søknadsfrist, så du kan fortsatt søke om plass på ledige skoler.

Religiøst?
Det er mange folkehøyskoler som baserer seg på kristne prinsipper, og i hvilken grad dette preger deg varierer. På noen skoler er det ikke lov å være beruset i skoleområdet, andre skoler har morgenbønn. Det finnes også ikke-kristne skoler der du har friere grenser. De færreste skoler tillater alkoholinntak på skolen, men få lærere vil bruke fritiden sin på å sjekke om ungdommene har et vorspiel på rommet¿

Noen skoler
Her er noen få av de mange skolene vi har i Norge, med populære fagtilbud:

Romerike Folkehøyskole: En av de mest kjente folkehøyskolene i Norge. Her er det ulike dramafag, og mange kjente skuespillere hadde sin første teaterutdanning her.

Skjeberg Folkehøyskole: Skolen ligger i Østfold, og tilbyr i størst grad ulike journalistfag. Du kan blant annet velge mellom avis-, TV- og sportsjournalistikk, og flere kjente forfattere og journalister har gått på skolen.

Øytun Folkehøyskole: I Alta finner du denne folkehøyskolen, som tilbyr mange ulike friluftslivfag.

Hurdal Verk Folkehøyskole: Er du sportsinteressert kan denne skolen være noe for deg!

En spesiell tid
Folkehøyskoleåret vil garantert by på mange uforglemmelige opplevelser. Du vil få massevis av nye venner, og mange av disse vil trolig bli dine venner for livet. Du vil dessuten bli kjent med mennesker fra hele landet, og mange fordommer mot by eller land vil bli avkreftet. Folkehøyskole er en god overgang på å flytte hjemmefra, og du har ferier og helger du kan reise hjem til foreldrene dine i. Faglig er det et år som byr på kunnskap du er interessert i. Her trenger du ikke grue deg til matte- eller fransktimene du har kjedet deg gjennom på videregående. Du kan velge fag du selv liker, og da er det desto lettere å lære!

Det eneste negative man kan si om folkehøyskoler, er at etter bare ni måneder er det slutt.

Her kan du lese mer om folkehøyskoler

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere