RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et under av et reisemål

Med lav dollarkurs og gode tursko vil en tur til en kløft i jordoverflaten gjøre inntrykk.

(SIDE2): Har du Amerika feber? Skal turen først gå over den store dammen, er det lett for å falle for fristelsen å besøke de største turistflokene, New York og California. Men USA har mye, mye mer å by på ...

Hva med å pakke med seg tursko, solhatt og kikkert og dra på oppdagelsestur i verdens mest unike under, Grand Canyon? Dette vil definitivt bli en av de feriene du aldri vil glemme.

Bo og lev livet på kanten.
Dalen brer seg over store deler av den sørvestlige delen av USA, som et slående vakkert mysterium, og har en historie som går så langt tilbake at vi mennesker bare kan fantasere om hva som har skjedd i alle dens skjulte krinker og kroker.

Inngangsporten
Den beste måten å komme frem til den vernede naturparken på, er gjennom småbyen Flagstaff i staten Arizona. Flagstaff er en herlig liten cowboy landsby som ofte kalles inngangsporten til selve Grand Canyon. Her finner du søte handlegater med koselig kafeer og restauranter, og skulle kulturånden komme over deg, er en tur innom Museum of Northern Arizona absolutt verdt besøket. Arizona har en enorm indianer kultur, med tradisjoner som fremdeles lever videre den dag i dag.

Vell fremme i selve parken finnes det et hav av aktivitetsmuligheter. Først vil det likevel trolig ta noen minutter å absorbere den utsikten som møter deg, og i likhet med de andre fem millioner turistene som kommer hit hvert år, vil kamerabatteriet ditt få bein å gå på allerede før du får parkert bilen.

Mye liv
De ildrøde, tørre fjellene ser kanskje døde ut, men her finnes et myldrende dyreliv. Alt ifra skorpioner til gigantiske, utrydningstruede fugler og reptiler lever her i beste velgående. Selv om de fleste skapningene er harmløse, blir besøkende oppfordret til å holde øynene åpne for de mange, giftige slangene som holder til her.

Dette er kanskje en god grunn for noen (som for eksempel undertegnede) å nyte utsikten fra en avkjølende bar i fjellsiden. Andre er derimot ikke snau om å ta beina fatt og dra på vandring innover i dalen.

Hvert år følger tusenvis av entusiastiske turgåere stien kalt «the Bright Angel Trail», eller den gylne englestien. Den eldgamle ruten har eksistert siden forhistorisk tid takket være sin unike tilgang til vannkilder. Det er fastslått at det fremdeles bor indianerstammer i dalens indre, omgitt av asurblå bekker som en oase midt i ørkenen.

Hest eller helikopter
Dersom lange spaserturer i 45 graders varme ikke helt er din greie, finnes det både arrangerte rideturer og raftingekspedisjoner langs den berømte Colorado River.

Det mest populære alternativet er likevel å fly helikopter over denne enorme gropen i bakken, som dalen faktisk består av. På denne måten får du se Grand Canyon fra samme vinkel som de enorme fuglene som svever over den, og oppdage deler av dalen en aldri kunne nådd på noen annen måte. Et virkelig must!

Les mer om ferie og reise her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere