RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et valg under krig

Frykt for sin egen sikkerhet holdt mange borte fra valglokalene i Irak.
Frykt for sin egen sikkerhet holdt mange borte fra valglokalene i Irak. Foto: Ali Jasim (Reuters/Scanpix)
Jan Petersen hevder sunnimuslimene i Irak boikottet valget søndag. Men hvordan er det mulig å avgi stemme når man blir truet på livet? Her ligger nøkkelen til framtida for Irak.

Mange flere enn ventet stilte opp til valget i Irak søndag. Oppmøtet på landsbasis var trolig mellom 50 og 60 prosent. Men frammøtet var svært ujevnt i de ulike delene av landet. I det sjia-dominerte sør og det kurdisk-dominerte nord var valgdeltakelsen opp mot 90 prosent. I sunni-områdene i Bagdad og de sentrale delene av landet stemte svært få.

En av grunnene til det dårlige oppmøtet blant sunnimuslimene, er vissheten om at et demokrati i Irak betyr mer makt til det sjiamuslimske flertallet. Det lover ikke godt for en minoritet som nøt mange privilegier under Saddam Hussein.

En annen grunn til det manglende oppmøtet var mer akutt: Frykten for å bli drept. Frykten var velbegrunnet: 44 mennesker ble drept og talløse andre skadd i selvmordsaksjoner og granatangrep i forbindelse med valget. Selv amerikanske soldater kan ikke bevege seg utenfor den grønne sonen i Bagdad uten panserstøtte. Derfor fantes det heller ikke internasjonale observatører i de sunnimuslimske valgdistriktene

Da er det urovekkende å høre utenriksminister Jan Petersen si til NRK at sunniene selv må velge om de vil delta i den politiske prosessen etter valget. Så enkelt er det ikke. Et valg gjennomført under krig er ikke et demokratisk valg. Tolkes valgresultatet bokstavelig, vil sunniene få langt mindre innflytelse enn de i utgangspunktet skulle ha. Men ingen er tjent med at 20 prosent av befolkningen utelates fra den politiske prosessen. Derfor blir det spennende å se hvor smidig den nye nasjonalforsamlingen og regjeringen vil være overfor sunniene.

Samtidig må amerikanerne levere: Hovedproblemet i Irak er ikke manglende valgdeltakelse, men at store deler av befolkningen fortsatt lever i en krigstilstand. Uten en trygg hverdag er det umulig å bygge opp landet. Alle husker det famøse banneret «Oppdraget utført» som hang i bakgrunnen da Bush erklærte kamphandlingene i Irak for avsluttet i mai 2003. Oppdraget er fortsatt langt fra utført, selv om valget forhåpentligvis markerer en ny milepæl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere