*Nettavisen* Nyheter.

Ett år etter Kabul-angrepet

Foto: Henden, Harald (Scanpix)

- Tankene mine går til de som mistet noen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

I dag er det ett år siden skuddene falt på Serena hotell i Kabul. Utenriksminister Jonas Gahr Støre befant seg i kjelleren sammen med en norsk delegasjon da terroristene løp rundt på hotellet og avfyrte skudd mot tilfeldige hotellgjester.

Les også: - Hver dag føles som en bonus

Dagbladet-journalist Carsten Thomassen ble skutt og drept, mens kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i Utenriksdepartementet ble såret lobbyområdet. Seks mennesker døde.

- Tatt mye tid
TV 2-Reporter Fredrik Græsvik var til stede på hotellet da angrepet skjedde 14. januar i fjor. Han har brukt det siste året på å bearbeide inntrykkene fra terrorangrepet.

- Det har tatt veldig mye tid. Det siste året har dreid seg veldig mye om dette for min del. Vi lagde en TV 2-film om angrepet og kort tid etter fikk jeg forespørsel fra flere forlag om å skrive bok, sier Græsvik til Nettavisen.

Græsvik bestemte seg for å forfatte en bok om Serena-angrepet og reiste til både USA og Afghanistan flere ganger i løpet av våren. Utgangspunktet for prosjektet var å forstå hvorfor noen unge menn velger å bli selvmordsbombere.

Resultatet ble boken «Skuddene på Serena hotell».

- Jeg har bearbeidet dette gjennom arbeidet med boken og filmen. Det har vært en all right prosess og det har vært fint å gå inn i dybden, sier Græsvik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hater ikke attentatmannen
Men han avviser at det har vært en påkjenning å jobbe journalistisk med en sak som står ham så nær.

- Jeg har vært åpen for at det ville være mange følelser da jeg skulle treffe attentatmannen som ville ha oss drept, men jeg klarte ikke å hate ham eller være sinna på ham. Han ble viklet inn i dette på grunn av tilfeldigheter, sier Græsvik.

- Slipper ikke tak
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har også gjort seg opp noen tanker om tragedien som utspilte seg for ett år siden.

- Det er ikke en markering jeg vil ha tanker om som utenriksminister, men som privatperson er dette en dag tankene mine vil gå til de drepte og de som mistet noen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Nettavisen.

I sin bok «Å gjøre en forskjell» skriver Støre om hendelsen i Kabul. Blant annet skriver han at det «mest krevende har vært i forhold til de som tok det største tapet. (...) Vi vet ikke, og får kanskje aldri vite, om angrepet var rettet mot Norges utenriksminister. Like fullt er det andre enn jeg som skal bære de tyngste byrdene av det som skjedde, resten av livet. Det slipper ikke tak i meg».

Klikk på bildet for å forstørre.

Utover det sier Støre at det han ikke har delt av opplevelser i tidligere intervjuer og politiske debatter, vil han holde for seg selv.

Ingen markering
Utenriksministeren har heller ikke planer om å markere ettårsdagen.

- Dagen vil jeg markere ved å gjøre jobben min som utenriksminister, sier Støre som reiser til Kairo i dag for å drøfte situasjonen i Gaza.

Flere kritiske røster var i dagene etter Serena-angrepet raskt ute med å peke finger på dem som angivelig sto ansvarlige for den kaotiske situasjonen som oppsto i timene etter angrepet på hotellet. Utenriksdepartementet fikk blant annet mye kritikk for dårlig kommunikasjonshåndtering når det gjelder evakuering av de sårede.

- Jeg synes ikke det var noe kritikkverdig. Når det gjelder jakten på syndebukker synes jeg det gikk altfor langt. Jeg synes det var veldig beklagelig, sier Græsvik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Selv mener Græsvik at det først og fremst er avisredaksjonen som har ansvaret for sikkerheten til journalisten, og ikke Utenriksdepartementet.

- Alle som var involvert har lært av dette. Vi har vært litt naive og vi fikk sikkerhetsopplegget på agendaen, sier Græsvik.

Intern granskning
Utenriksdepartementet iverksatte en intern granskning av saken, og i februar ble det offentliggjort en skriftlig redegjørelse fra de tre berørte departementene, Utenriks-, Justis- og Forsvarsdepartementet.

- Rapporten var altfor dårlig fordi den ikke involverte flere av oss som var til stede. Men min kritikk av dette førte til en åpen høring i Stortinget, sier Græsvik.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité gjennomførte en høring på bakgrunn av kritikken, men deler av høringen ble uttatt offentligheten grunnet gradert materiale.

- Her var det heldigvis flere statsråder som fikk kritikk, sier Græsvik.

Traff Carsten i Midtøsten
Græsvik befinner seg i Israel hvor han dekker den pågående krigen i Gaza. Flere av journalistene som var på Serena, er der sammen med ham.

- Vi har ikke pratet noe om det. Men det er åpenbart at dagen blir spesiell. Det er veldig rart å være her fordi det var her i Midtøsten jeg traff Carsten for første gang i 1994. Jeg jobbet for TV2 og han jobbet for Klassekampen, sier Græsvik.

Annonsebilag