Ett år siden MH-17 ble skutt ned

En prorussisk opprører står på en vrakdel fra Malaysia Airlines-flyet som ble skut ned over Øst-Ukraina. Hvem som har ansvaret er ennå ikke klart. Den endelige rapporten kommer i oktober.

En prorussisk opprører står på en vrakdel fra Malaysia Airlines-flyet som ble skut ned over Øst-Ukraina. Hvem som har ansvaret er ennå ikke klart. Den endelige rapporten kommer i oktober. Foto: Maxim Zmeyev (Reuters)

Nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet har hatt lite å si for situasjonen i Ukraina, men har svekket Russlands omdømme i verden betraktelig, mener forsker.

17.07.15 07:45

Fredag er det ett år siden Malaysia Airlines' flygning MH17 med 298 mennesker om bord ble skutt ned over et opprørskontrollert område i Øst-Ukraina.

Ukraina og vestlige land har fra første stund ment at prorussiske opprørere sto bak, mens Russland har framsatt flere teorier for å vise at Ukraina sto bak.

LES OGSÅ: Passasjerfly ble skutt ned - 295 drept

– Nedskytingen har ikke hatt særlig innvirkning på det som skjer på bakken, men har hatt effekt på hvordan andre land oppfatter Russland, sier Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NTB.

– Omdømmet til Russland har blitt særlig svekket i Nederland og Malaysia, som ble hardest rammet i styrten, men også i et land som Tyskland. Styrten var med på å bidra til at sanksjonene mot Russland ble skjerpet, sier han.

Disiplin

Konflikten i Ukraina pågår fortsatt, og en våpenhvileavtale som ble undertegnet i februar i år, har blitt brutt flere ganger.

LES OGSÅ: Putin mener Ukraina har ansvaret

Selv om endringene på bakken ikke er store, kan nedskytingen ha ført til endringer i forholdet mellom Russland og de prorussiske opprørerne, tror Bukkvoll.

– Dette er noe vi vet lite om, men i løpet av det siste året har vi sett at Russland har forsøkt å gjøre opprørerne mer disiplinerte. Det kan ha noe med nedskytingen å gjøre, sier Bukkvoll.

– Opprørerne klarer ikke å slåss like bra som russerne, og er mer brutale overfor sivilbefolkningen. Både FN og OSSE har dokumentert voldtekter og tyverier. Dersom ikke MH17 var blitt skutt ned, hadde ikke Russland vært fullt så opptatt av å gjøre noe med dette, sier han.

LES OGSÅ: Hard kritikk av Russland før flygranskningen

Tribunal

193 personer fra Nederland og 43 fra Malaysia mistet livet da flyet ble skutt ned. De to landene har bedt om å opprette en internasjonal domstol for å vurdere saken, men Russland mener dette er prematurt og vil virke mot sin hensikt.

Lekkasjer fra en nederlandsk granskningsrapport som skal legges fram i oktober, konkluderer med at flyet ble skutt ned av en russisk rakett.

– Russiske luftfartsmyndigheter har allerede kritisert rapporten. De sier raketten ville blitt fanget opp av russiske radarsystemer dersom den hadde blitt skutt opp fra opprørskontrollert område. Men det er få som setter noen lit til russerne i denne saken, sier Bukkvoll.

Vil ta MH17 inn for internasjonal domstol

Storbritannias utenriksminister Philip Hammond støtter forslaget om å ta nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet inn for en internasjonal domstol.

– Vi må få rettferdighet for 298 uskyldige menneskene som mistet livet. Det krever en internasjonal domstol, støttet av en resolusjon som binder alle FNs medlemsland, for å straffeforfølge de ansvarlige, sa utenriksminister Hammond i en uttalelse fredag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Storbritannias utenriksminister Philip Hammond støtter forslaget om å ta MH-17 inn for en internasjonal domstol. Foto: Neil Hall (Reuters)

Nederland har ledet granskingsarbeidet etter ulykken 17. juli i fjor, hvor en endelig rapport vil bli presentert i oktober. Lekkasjer fra rapporten kom derimot ut via CNN onsdag, hvor konklusjonen er at flyet ble skutt ned av en russisk rakett.

Fra før har både Nederland og Malaysia krevd at saken skal inn for en internasjonal domstol.

Alle de 298 om bord i flyet, brorparten fra Nederland, døde da Malaysia Airlines' flygning MH17 ble skutt ned over et opprørskontrollert område i Øst-Ukraina. Flyet var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.