*Nettavisen* Nyheter.

«Ett bilde sier mer enn tusen ord»

Sveriges statsminister stilt i skyggen.

12.12.14 11:04
HTML EMBED

Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt har postet et bilde som viser statsminister Stefan Lövfen, der han sitter alene i Riksdagen.

På enden av raden sitter imidlertid flere politikere fra den borgerlige alliansen, inkludert Moderaternas neste leder Anna Kinberg Batra, og har det tilsynelatende hyggelig.

Bildet er en fin metafor på den politiske situasjonen i Sverige, hvor Lövfen er skjøvet ut av det gode selskap, etter budsjettkrisen tidligere denne måneden.

Det synes i hvert fall Bildt, som tvitrer følgende beskjed under bildet: «Det sies at iblant sier ett bilde mer enn tusen ord. Her er et bra eksempel».

Löfven lener seg fortsatt på Miljöpartiet foran nyvalget i mars, men han virker litt mindre skråsikker.

- Vi sitter i regjering sammen, og jeg har ingen beskjed om at vi har tenkt til å bryte det. Men valgresultatet må bestemme hvilke typer samarbeid vi kan ha, sier sosialdemokratiske Löfven til nyhetsbyrået TT.

Misliker tette bånd
Lederen for svenske LO, Karl-Petter Thorwaldsson, misliker imidlertid det han frykter vil bli for tette bånd mellom Socialdemokraterna og Miljöpartiet i valgkampen.

Han mener det er viktig at Socialdemokraterna går til valg som et selvstendig parti, spesielt når situasjonen er så vanskelig som nå. Men han vil ikke utelukke et nytt regjeringssamarbeid med Miljöpartiet.

- Etter valget kan det bli Miljöpartiet, men først da, sier han.

Utlyst nyvalg
Löfven har utlyst nyvalg etter at budsjettforslaget til den rødgrønne regjeringen ble nedstemt i Riksdagen for en drøy uke siden. Nå sier statsministeren at det er påkrevd med justeringer i politikken som følge av at budsjettet falt.

Men han tror ikke på en regjering på tvers av de politiske blokkene med «nesten alle partiene i Riksdagen». Det må finnes forskjeller, framholder han.

- Hvis ikke åpner det for andre krefter, fastslår Löfven.

Dårlig måling
For første gang på lenge er Alliansen størst på en meningsmåling i Sverige. De fire borgerlige partiene får 43,4 prosent, mot 41,1 prosent for de rødgrønne.

Det viser Inizios måling for Aftonbladet. Samtidig viser en måling fra Sentio Research Sverige at de rødgrønne er størst med en oppslutning på 42 prosent, mot Alliansens 37,6.

Begge målingene er utført i uken etter at de rødgrønnes budsjett ble nedstemt i Riksdagen og statsminister Stefan Löfven fra Socialdemokraterna ba om nyvalg i mars.

Sverigedemokraterna
Sverigedemokraterna går fram på begge målingene til henholdsvis 12 og 17,5 prosent. På Sentios måling er det partiets største oppslutning noensinne.

Fredrik Reinfeldt varslet sin avgang som leder for Moderaterna etter valgnederlaget i høst. I en meningsmåling Aftonbladet publiserte onsdag, sa én av tre svensker at de ønsker at Anna Kinberg Batra, som har vært partiets ansikt utad den siste uken, blir landets neste statsminister.

Torsdag ble det klart at Ulf Kristersson blir partiets finansministerkandidat i nyvalget 22. mars, melder SvD.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag