Tirsdag kom også meldingen om et nytt tilfelle av den indiske virusvarianten fra laboratoriet på Haukeland universitetssjukehus i Bergen. Dette er det tredje bekreftede tilfellet i regionen, melder NTB.

- Det ble gjort ett funn i morges. Vi begynte sekvenseringen på mandag, så denne prøven er nok fra forrige uke og vedkommende er nok i isolasjon, sier avdelingsleder Elling Ulvestad ved mikrobiologisk avdeling til Bergens Tidende.

Haukeland utfører analyser av koronaprøver for kommuner i opptaksområdet til Helse Bergen, Helse Fonna og Helse Førde. Det ble oppdaget to tilfeller av den såkalte indiske varianten i april.

Les også: Over 100 personer er nå knyttet til utbrudd ved Ålesund-utested

- På tå hev

- Vi er på tå hev for alle nye virusvarianter som kan gi mer spredning, inkludert den indiske, uttalte Frode Forland, fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), i et intervju med Nettavisen sist uke.

FHI presenterte mandag resultatene av genetiske analyser som viser at flere importtilfeller av den engelske og sørafrikanske virusvarianten resulterte i store smitteklynger.

- Noen få importtilfeller tidligere på året har gitt opphav til smittespredning på tvers av kommuner og fylker og disse virusene sirkulerer fortsatt. Eksempelvis kan enkelte importtilfeller ha gitt opphav til flere hundre smittetilfeller. Det er viktig å understreke at vi ikke vet om dette er enkeltpersoner eller flere reisende med helt lik variant, sier seksjonsleder ved FHI, Karoline Bragstad, ifølge en pressemelding.

Les også: Få eldre somaliere vaksinert i Oslo

Blant Europas strengeste

Norge har blant Europas strengeste tiltak mot importsmitte. Fra nyttår 2021 er disse gradvis blitt enda strengere.

Overlege Trude Arnesen i FHI sier likevel dette om muligheten til å hindre importsmitte:

- Analysene viser at man ikke kan hindre importsmitte fullstendig, men at mye kan gjøres for å hindre videre smitte innad i landet. Til sammen ser det ut til at innreisetiltakene, forsterket testing, isolering, smittesporing og karantene, såkalt TISK, og de generelle smitteverntiltakene effektivt har begrenset videre smitte fra importtilfeller de siste par månedene, sier hun.

- Dette må vi ta høyde for

FHI sier Norge må ta høyde for nye virusvarianter i tiden som kommer.

Ved kobling mellom ulike datakilder ser FHI at mellom 1,2 og 1,6 prosent av de innreisende de har informasjon om i uke 10–5 har testet positivt de første ti dagene etter ankomst til Norge.

– Nye virusvarianter vil fortsette med å oppstå og det meste som sirkulerer utenfor Norges grenser er andre utgaver av viruset enn det vi har her i landet. I tillegg er det svært varierende hvor god oversikt de enklete landene har over hvilke varianter som sirkulerer. Dette må vi ta høyde for når vi gir våre råd om hele tiltakskjeden som skal forhindre videre spredning, sier Arnesen.