Etter 50 år på vidda kom gullringen tilbake til Nils (83)

FANT: Christian Eriksen (til venstre) fant tilfeldigvis en gullring på FInnmarksvidda. Den viste seg å tilhøre Nils Mathisen Sara - som mistet den for 50 år siden.

FANT: Christian Eriksen (til venstre) fant tilfeldigvis en gullring på FInnmarksvidda. Den viste seg å tilhøre Nils Mathisen Sara - som mistet den for 50 år siden. Foto: Ole Magnus Rapp (Finnmark Dagblad)

Den 83 år gamle reineieren gråt av glede da han denne helgen fikk ringen tilbake.

18.02.14 08:24

(finnmark dagblad.no): For 50 år siden mistet Nils Mathisen Sara gifteringen sin, mens han og reinflokken var på vårflytting fra Kautokeino mot kysten. Han lette lenge etter ringen, men fant den ikke.

– Nå er jeg veldig glad. I 50 år har jeg savnet ringen. Den har tilhørt familien i mange generasjoner, og jeg hadde ikke gitt opp å få den tilbake, sier 83 åringen til Finnmark Dagblad.

Sara hadde fått gullringen som konfirmant av sin mor og far, han brukte den som giftering, og den skal følge generasjonene videre.

Pilot fant ringen

I fjor sommer fant helikopterpilot Christian Eriksen ringen ved en tilfeldighet. Han jobber for Kallax-fly med base i Alta og fløy geologer som lette etter nye mineraler, blant annet gull, på Finnmarksvidda. Mens geologene gjorde sin jobb, ruslet Eriksen rundt i terrenget. De hadde landet på et sted som reindriften bruker å ha sine telt i forbindelse med flytting, og i skogkanten fant han ringen.

– Jeg skjønte straks at dette var en ring som hadde ligget lenge, og at noen måtte savne den. Geologene slo fast at det var gull, og innvendig fant vi initialer. Jeg ble veldig opptatt av å finne den rette eieren, sier Eriksen.

Han fortalte om funnet i lokalavisa, og ville gi ringen til den som visste hva som sto inni, eller om stedet der den ble funnet. Flere henvendte seg, men Eriksen fant ikke rett eier.

– Jeg har ingen ønske om å eie ringen, og har brukt mye tid på å finne den rette eier, sier Eriksen.

Bygdas eldste ante råd

I forrige uke ble det fart i søket. Under en jobb i Loppa traff helikopterpiloten en mann fra Kautokeino, Jens Nilsen, som er i telebransjen og ferdes mye på vidda. Nilsen skulle hjem i barnedåp og lånte med seg ringen for å vise den frem til bygdas eldste. Han la også ut en melding på en lokal facebook-gruppe for Kautokeino.

– Seks personer henvendte seg uavhengig av hverandre, og alle mente at dette var ringen til Nils Mathisen Sara, forteller Jens Nilsen. Med gullringen i lomma besøkte han familien Sara, og gjensynsgleden var stor. 83 åringen gråt og takket både Gud, helikopterflygeren og Jens Nilsen for at han endelig fikk sitt klenodium tilbake.

– Ingenting gleder meg mer enn at Sara fikk gullringen sin, sier Christian Eriksen. Sara tilbød finnerlønn, både penger og tørket reinkjøtt, men Eriksen har takket nei.

– Men vi har avtalt at til sommeren skal jeg lande utenfor huset deres, og stikke innom på et hyggelig kaffebesøk, sier Christian Eriksen.

Møtt på hverandre før

Også for Jens Nilsen ble dette en spesiell historie. Han har nemlig besøkt Nils Mathisen Sara på Bredbuktnes tidligere, i nesten samme ærend.

– For åtte år siden kjørte jeg firehjuling innover fjellet tidlig på sommeren. Her fant jeg en striesekk som tinte frem fra snøen, og fattet interesse for denne. Det var klær og slikt, delvis ødelagt. Men inne i tre lag plast lå en svært gammel salmebok, med mange navn, slekter og nedtegnelser. Jeg viste den til mange, og fant ut at Nils Mathisen Sara var eieren, forteller han.

Nilsen besøkte Sara, og han kjente straks igjen salmeboka. Sekken hadde falt av under transport, og han var svært glad for å få tilbake salmeboka, sier Jens Nilsen som syns de var storveis å på nytt få glede 83 åringen, denne gang med hans gullring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.