MARMORSALEN (Nettavisen): - I dag er det 561 dager siden vi innførte de strengeste tiltakene i fredstid, innledet statsminister Erna Solberg (H) fredag klokka 12.30.

- Nå er tiden kommet. Nå skal vi tilbake til en normal hverdag. Fra i morgen klokka 16.00 fjerner vi de aller fleste nasjonale smitteverntiltakene, varslet hun.

- Meteren gjelder ikke lenger

- Koronapandemien kommer til å være blant oss i tiden framover, men vaksinasjonen har tatt brodden fra epidemien, sa Solberg.

- Meteren gjelder ikke lenger. Vi kan nå være sammen på samme måte som tidligere, fortsatte Solberg og nevnte andre regler og restriksjoner som nå sløyfes.

- Kortversjonen er at vi nå kan leve som normalt, sa hun. Samtidig var hun rask til å understreke at mange ennå ikke har fått koronavaksine, enten fordi de ikke har villet eller fordi de ikke kan.

- Normal for de fleste

- Selv om hverdagen nå blir som normal for de fleste, er ikke pandemien over. Folk vil fremdeles bli syke og derfor er det viktig at alle vaksinerer seg. I tillegg vil samfunnet ha økt beredskap og raskt kunne iverksette tiltak hvis situasjonen tilsier det. Kommunene vil fortsatt ha en viktig rolle i å reagere hvis utbrudd fører til at kapasiteten i helsetjenesten utfordres, understreker Solberg.

Hun pekte på at det er mange grupper som ennå ikke kan senke skuldrene:

- Gå og vaksiner deg!

- Det er mange som fortsatt vil være bekymret, de som har underliggende sykdommer. Rådet er, har du ikke vaksinert deg, har du ikke tatt dose to, så gjør det av hensyn til samfunnet rundt deg, sa statsministeren i spørsmålsrunden på pressekonferansen.

- Det finnes jo de som vil beholde meteren og avstanden fordi de er syke. Det må vi også ha respekt for, sa også justisminister Monica Mæland (H).

- Din borgerplikt

- Er man avhengig av at flere vaksinerer seg for at dette ikke skal reverseres? var et av spørsmålene på pressekonferansen.

- Ikke avhengig, men av respekt for de som ikke kan vaksinere seg, mener jeg det er din borgerplikt å gå og vaksinere deg. Du bør tenke på flere enn deg selv, svarte Solberg.

Hovedpunktene i gjenåpningen

 • Reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til land utenfor EU/EØS, Storbritannia og Sveits, forlenges ikke når det utløper 1. oktober.
 • Fra lørdag må ikke lenger ikke-beskyttede reisende fra oransje områder eller barn under 18 år, være i innreisekarantene etter å ha vært i utlandet.
 • Fra og med lørdag 25. september klokka 16 oppheves kravet om bordservering på serveringssteder og innslippsstoppen klokka 24.
 • Kravet om å holde én meters avstand til andre enn dem man bor sammen med, blir opphevet fra og med lørdag.
 • Alle restriksjoner tilknyttet arrangementer og sammenkomster oppheves. Dermed blir det lov med fulle tribuner og konsertsaler igjen.
 • Fraværsregelen i videregående skole gjeninnføres.

Regjeringens beslutning er i tråd med anbefalingen Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) kom med.

Regjeringen bør ved månedsskiftet gå videre i sin gjenåpningsplan til en «Normal hverdag med økt beredskap», står det å lese i det faglige grunnlaget Helsedirektoratet og FHI har levert til regjeringen.

Erna Solberg og statsrådene Guri Melby, Bent Høie og Monica Mæland deltok alle på pressekonferansen fredag. Det gjorde også helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Kommunene får hovedansvaret

Helseminister Bent Høie (H) sier dette om kommunenes beredskap framover:

- Vi avvikler de fleste nasjonale smitteverntiltakene, og kommunene får hovedansvaret for å iverksette tiltak og vedta lokale forskrifter dersom situasjonen tilsier det. Ved uoversiktlige og store smitteutbrudd som truer kapasiteten i kommunene, kan det for eksempel være nødvendig å innføre tiltak for særlig utsatte grupper, som for eksempel gamle og syke. Vi har hatt god dialog med kommunene, og har varslet dem både muntlig og skriftlig om at de må være klare til å innføre lokale forskrifter om nødvendig, sier helseministeren Høie.

Kommunene må ha testberedskap fremover, påpeker regjeringen. De skal kunne dele ut hurtigtester til 10 prosent av befolkningen per uke, ha kapasitet til å teste 1 prosent av befolkningen per uke og på en ukes varsel kunne øke testkapasiteten til 5 prosent.

Kommunene må også opprettholde en vaksinasjonskapasitet tilsvarende 200.000 doser ukentlig og ha en beredskap som gjør det mulig å øke kapasiteten betydelig i løpet av fire uker.

Les også: Tror ikke at nye koronamutanter vil gjøre vaksinene ubrukelige

- Normal hverdag med økt beredskap

Tidligere denne måneden gjorde regjeringen det klart hva som blir hovedpunktene i neste trinn av gjenåpningen, som regjeringen beskriver som «en normal hverdag med økt beredskap». I denne fasen «vil befolkningen i svært liten grad påvirkes av pandemien i hverdagen», heter det.

- Når vi vender tilbake til en normal hverdag, forsvinner de aller fleste nasjonale reglene. Meterkravet blir avviklet. Det samme blir restriksjonene knyttet til arrangementer og sammenkomster. Innslippsstopp og krav om bordplassering på serveringsstedene forsvinner. Vi må likevel fortsatt huske å holde hendene rene og holde oss hjemme når vi er syke, uttalte helse- og omsorgsminister Bent Høie 17. september ifølge regjeringen.no.

Se faktaramme: Dette er tiltakene som har vart gjennom hele pandemien

100 koronapasienter på sykehus

Det siste døgnet er det registrert 721 koronasmittede i Norge, viser NTBs opptelling. Det er 261 færre enn samme dag i forrige uke og tredje dag på rad med fallende smittetall.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 699 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1.012.

Torsdag var 100 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 13 færre enn dagen før.

33 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 18 på respirator. Det er én flere på intensiv og like mange på respirator som dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.


Viktige datoer for lettelser i 2021:

 • 13. april: Første trinn i regjeringens gjenåpningsplan
 • 27. mai: Andre trinn i regjeringens gjenåpningsplan
 • 21. juni: Tredje trinn i regjeringens gjenåpningsplan
 • 27. september: Nedjustert TISK i kommunene
 • 25. september: "En normal hverdag med økt beredskap"