RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Etter én naboklage vedtok kommunen forbud

Vidar Børresen og Jan H. Janssen i Øvsttun velforening er skuffet over at kommunen har vedtatt at det nå er forbudt å skate på plassen de står på.
Vidar Børresen og Jan H. Janssen i Øvsttun velforening er skuffet over at kommunen har vedtatt at det nå er forbudt å skate på plassen de står på. Foto: Skjalg Ekeland (Bergensavisen)
Velforeningen på Øvsttun fortviler over kommunens vedtak om å forby skating etter at én nabo klaget.

(BA.no): Øvsttun velforening lagde i 2011 en asfaltert flerbruksbane ved Øvsttun lekeplass, som ble brukt til skating på hjemmelagde ramper.

– Plassen ble veldig populær blant ungdommene i nabolaget. Vi ville gi dem et sted å samles, så de slapp å skate i gatene der det er mye trafikk, forteller medlem i Øvsttun Vel, Vidar Børresen.

– I tillegg ville vi gi dem et alternativ til å trekke ned mot for eksempel Nesttun, som vi mener har blitt et uheldig sted for unge, med mye narkotika.

En av de nærmeste naboene til plassen klaget til kommunen over mye støy, og i fjor høst, nesten tre år senere, bestemte kommunen at det ikke lenger skulle være lov å skate der.

– Sendte nabovarsel
Leder for Øvsttun velforening, Jan H. Jenssen, sier til BA at de aller fleste i nabolaget er i harnisk over kommunens vedtak.

Han forteller at de byggemeldte flerbruksplassen til kommunen, oppga at den skulle brukes til skating, samt sendte ut nabovarsel til alle omkringliggende hus.

– Vi mottok ingen negative tilbakemeldinger fra naboene, og fikk grønt lys av kommunen, sier Jenssen.

Etter at naboen klaget, fikk Grønn Etat utført støymåling ved skaterampene. Målingen viste at støynivået var vesentlig høyere enn anbefalt øvre grenseverdi, og det ble vurdert muligheten for å sette opp en støyskjerm.

Nei, så ja, så nei
Naboen som hadde klaget mente at dette ikke ville hjelpe for å få støyen på et levelig nivå, og motsatte seg dette.

Klagen ble tatt til følge, og i april i fjor besluttet kommunen ved Grønn etat at det ikke skulle være lov å skate på plassen.

Dette vedtaket ble så påklaget fra velforeningen, og det ble igjen åpnet for skating, med tidsbegrensing til klokken 2000 om kvelden.

I september i fjor gjorde Etat for helsetjenester en ny vurdering, og det ble igjen nedlagt forbud mot skating på plassen.

Jenssen og Børresen i velforeningen sier til BA at de er bekymret for at ungdommen i nabolaget nå igjen skater i bilveien.

– Vi synes det er merkelig at én familie skal bestemme dette for hele nabolaget. Dette er et område som er regulert for lekeplass, og som er laget til på dugnad for at det skulle bli et bra sted for alle, sier de.

– Ulevelig støy
Naboen som klaget på vedtaket forteller til BA at for deres vedkommende var støyen så uutholdelig at de ikke kunne bo der med skateplassen som sin nærmeste nabo.

– Det medførte et helt vanvittig bråk. Vi kunne ikke bruke uteområdet vårt, og selv med vinduene igjen var det en ulevelig støy, sier han.

Han forteller at de har hatt en slitsom kamp mot kommunen, som han mener aldri burde tillatt skating der i første omgang.

– Det finnes retningslinjer fra Helsedirektoratet for etablering av nærmiljøanlegg, som angir anbefalte støygrenser. Den støyen som ble målt her var langt over det, sier han.

– En støyskjerm ville ikke ha hjulpet for vårt vedkommende.

– Men dere fikk et nabovarsel?

– Vi fikk et skriv, men det var ikke et offisiellt nabovarsel. Vi oppfattet det mer som en orientering, og plutselig var plassen asfaltert og det var kommet opp ramper.

Han forteller at dersom kommunen ikke hadde gått tilbake på vedtaket og forbudt skaterampene, hadde han og familien sett seg nødt til å flytte.

– Vi er klar over at vi bor ved siden av en lekeplass, og har ingen problemer med den støyen det medfører. Men støyen fra skatingen, som pågikk ett par timer hver ettermiddag, og minst tre-fire timer i helgene, var ikke levelig.

Han forteller at hele saken har vært til stor belastning for ham og familien.

– Velforeningen har opptrådt på en måte som jeg ikke synes er en velforening verdig. Det hele har skapt en veldig utrivelig stemning, sier han.

– En kjent problemstilling
– Vi får mange henvendelser angående støy fra lekeplasser og tilsvarende, forteller leder av juridisk avdeling i Huseiernes Landsforbund, Anders Leisner til BA.

Han har imidlertid ikke vært borti problemet med skating i nærheten av bolighus før.

– Jeg har ingen problemer med å forestille meg at det kan være veldig bråkete, sier han.

I slike saker handler det ifølge Leisner om hvor grensen går for hva man skal måtte tåle.

– Den grensen er ganske høy, for en lekeplass for eksempel handler jo om folks hverdagsliv. Det avhenger også om det er et nyopprettet lekeplass, eller om det er et tiltak som har funnets der lenge.

Ifølge Leisner kan naboer som skjemmes av lyden ha støtte i naboloven, som sier at man ikke skal ha tiltak på egen eiendom som er urimelig eller unødvendig til skade eller ulempe for andre.

– Men i dette tilfellet som du skisserer, der det handler om en kommunal plass, er det kommunen som må sørge for at det ikke er helseskadelig høy lyd.

Boligeiere som ønsker å beholde et tiltak som er definert som helseskadelig i forhold til lydnivået, har ifølge Leisner få eller ingen muligheter til å klage på dette.

Les flere saker i Bergensavisen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere