Gå til sidens hovedinnhold

Etter SV-exit: - Nå vet vi ingenting

Utbryterpartiet SV venter like spent som alle andre på Hurdal-erklæringen.

Se videointervju med Kari Elisabeth Kaski (SV) her:

STORTINGET (Nettavisen): Det er gått en uke siden SV forlot Hurdalsjøen hotell, skuffet over at de ikke fikk Ap og Sp med seg på sine krav.

Dermed fikk heller ikke påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sin drøm om en flertallsregjering realisert.

I dagene etterpå har det blitt jobbet intenst i kulissene mellom Ap og Sp. Det mange nå lurer på, er om vi får en erklæring før - eller etter - forslaget til statsbudsjettet for 2022 legges frem tirsdag.

Les også: Lysbakken har ett tydelig krav: - Da kommer vi med én gang

- Vi i SV er avgjørende

På Stortinget er det stille i gangene onsdag, men en som jobber på er SVs finanspolitiske talskvinne Kari Elisabeth Kaski.

- Hvor spent er du på det som skjer i Hurdal mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet?

- I likhet med veldig mange andre i Norge, så gleder jeg meg til å se hva som blir resultatet fra regjeringsforhandlingene og det som ligger i regjeringserklæringen, sier Kaski til Nettavisen i videointervjuet over.

Da Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum møtte pressen på Hurdal onsdag ettermiddag, ville de ikke røpe noe om når de er i mål - men det blir tidligst torsdag.

Hun sier det blir noen spennende år på Stortinget i årene fremover.

- Vi i SV er avgjørende for at Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal få flertall i mange saker.

Les også: SV går i opposisjon: – Svært skuffet

- Vet ingenting

- Hva vet dere i SV om progresjonen?

- Vi vet ingenting om hva som skjer i Hurdal nå. Da vi gikk ut av sonderingene i forrige uke, var vi tydelig på at vi går i opposisjon til en Arbeiderpartiet/Senterpartiet regjering - uten noen særlig bindinger til de. Så i likhet med alle andre, er vi avhengig av å følge med på det som kommer i media.

- Det er usikkert om det kommer en fremleggelse på dette før eller etter statsbudsjettet på tirsdag - hva har det å si for dere?

- For vår del har ikke det så mye å si. Vi skal selvfølgelig lese regjeringserklæringen med interesse, men så fort statsbudsjettet er lagt fram så begynner vi selvfølgelig å jobbe med det og gjør oss klare til budsjettforhandlingene mot høsten.

Les også: Støre forsnakker seg - så trekker han uttalelsen

Klare krav til Ap og Sp

- Kan du si noe mer om hvordan det blir - for Arbeiderpartiet og Senterpartiet er jo helt avhengig av støtte fra dere for å få flertall?

- Vi har sagt at vi er klare for å gå i budsjettforhandlinger, og vi opplever også at Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker en samarbeidspartner. For vår del innebærer det at vi må få gjennomslag for å kutte klimagassutslipp og redusere de økonomiske forskjellene, for å kunne være med i budsjettet.

- Hvor skuffende er det at denne miljøprofilen blir dempet, når det nå er Arbeiderpartiet og Senterpartiet som går i regjering?

- Vi trekker ingen konklusjoner før vi ser en regjeringserklæring, men da vi gikk ut av sonderingene var det fordi SV opplevde at det ble lagt for mange premisser for å gå inn i forhandlinger som var for dårlige både på miljø, men også på fordeling, skatt, økonomi og profitt i velferden. Det var veldig mange saker, så det var en helhet der, sier Kaski.