RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Etterforsker avviser eksplosjonsteori om AirAsia-flyet

Ferdskriveren fra AirAsia-flyet som styrtet i romjulen, er hentet opp. Håpet er at den og taleregistratoren kan gi svar på hvorfor flyet styrtet.
Ferdskriveren fra AirAsia-flyet som styrtet i romjulen, er hentet opp. Håpet er at den og taleregistratoren kan gi svar på hvorfor flyet styrtet. Foto: Darren Whiteside (Reuters)
Sist oppdatert:
Indonesiske etterforskere sier at det ikke finnes bevis som understøtter teorien om at det var en eksplosjon i AirAsia-flyet mens det var i luften, slik det har blitt hevdet.

Det nasjonale søk- og redningsbyrået i Indonesia meldte mandag at det var en eksplosjon i AirAsia-flyet som styrtet i Javasjøen i desember. En tjenestemann sa at det trolig var en dramatisk endring i kabintrykket som førte til eksplosjonen.

LES OGSÅ:  En av flyvertinnens siste beskjeder

– Min analyse, som er basert på vrakdeler og andre funn, er at det var en eksplosjon i flyet før det traff vannoverflaten, sa operasjonskoordinator Suryadi B. Supriyadi til nyhetsbyrået Reuters.

Avvises

En etterforsker i den indonesiske havarikommisjonen sier derimot at det ikke finnes noen bevis for at det var en eksplosjon i flyet før det traff vannet.

– Det er ingen bevis som underbygger en slik teori, sier Santoso Sayogo.

Supriyadi sa at hele venstresiden av flyet ser ut til å ha falt fra hverandre. Det kunne tyde på at en trykkendring forårsaket eksplosjonen, mente han.

Hittil er 48 omkomne hentet opp. De er alle funnet flytende i sjøen, og myndighetene regner med at de fleste av de øvrige ofrene befinner seg inne i selve flykroppen.

Svarte bokser funnet

Indonesiske dykkere har hentet opp ferdsskriveren til flyet. Taleregistratoren er også funnet, men den er ennå ikke hentet opp. De to svarte boksene kan bidra til å forklare hva som skjedde da Airbus A320-maskinen styrtet med 162 personer den 28. desember.

Ferdsskriveren overvåker alle data om flygningen, som fart, høyde og kurs. Taleregistratoren tar opp all muntlig radiokommunikasjon og alle lyder fra cockpiten. Dermed kan etterforskerne høre hva de to flygerne sa til hverandre i de skjebnesvangre siste minuttene før flyet styrtet. (©NTB)

Fakta om ulykken med AirAsia-flyet

* Det malaysiske flyselskapet AirAsias rute 8501 fra Surabaya i Indonesia til Singapore forsvant fra radarskjermene 42 minutter etter avgang søndag 28. desember. Flyet, av typen Airbus 320-200, hadde 162 mennesker om bord.

* 30. desember ble deler av flyet funnet i Javasjøen utenfor Borneo, og de første likene ble hentet opp.

* 40 døde er hittil plukket opp fra havet. Letingen etter vrakdeler og døde fortsetter.

* Halepartiet ble hentet opp lørdag. Mandag hentet dykkere opp ferdskriveren. Taleregistratoren er lokalisert, men ikke hentet opp.

* Leteaksjonen har vært vanskelig på grunn av dårlig vær.

* Dårlig vær og ising i motoren kan ifølge indonesiske myndigheter ha vært årsak til ulykken. Flere flyeksperter har imidlertid avvist dette.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere