*Nettavisen* Nyheter.

Etterforskes som et terrorhandling

Foto: Scanpix

Mann gjennomførte et selvmordsangrep i Stockholm midt i julehandelen.

12.12.10 12:31

Svenske politimyndigheter avholdt en pressekonferanse om det angivelige selvmordsangrepet, som fant sted i sentrum av Stockholm lørdag ettermiddag, klokken 10.00 søndag formiddag.

En mann sprengte seg selv i luften i Bryggargatan. Mannen, som ifølge tyske medier var en ung iraker, skal ha hatt seks sammenkoblede rørbomber festet til kroppen. Men bare én av rørbombene detonerte, ifølge Aftonbladet.

Politiet opplyser på pressekonferansen at de vil styrke sin tilstedeværelse i Stockholm som følge av terrorhendelsen.

- Vi kommer til å iverksette en del aktiviteter i Stockholm for å øke vår synlighet ved å ha tilstedeværelse i kjøpesentre og sånt, sier Erik Widstrand ved Stockholm-politiet på pressekonferansen.

Terrorlovbrudd
Klokken 09.00 overtok det svenske sikkerhetspolitiet Säpo ansvaret for etterforskningen i saken.

- Vi etterforsker saken som et terrorlovbrudd, sier Anders Thornberg fra Säpo.

I tillegg påpeker Säpo at selvmordsangrepet representerer en ny trend innen terror i Sverige.

- Ja, absolutt. Og det er svært alvorlig, sier Thornberg.

På spørsmål om Säpo vil beskrive hendelsen som et terrorangrep, svarer Thornberg følgende:

- Det stemmer veldig med beskrivelsen av et terrorangrep.

- Ryggsekk fylt med spiker og sprengstoff
Mannen skal også ha hatt en ryggsekk fylt med spiker og sprengstoff. Men verken politiet eller Säpo ønsker å utdype detaljene rundt bomben før de er ferdige med åstedsgranskningen og analyser.

I tillegg eksploderte en bil like i nærheten, kort tid før mannen sprengte seg selv i luften.

Säpo vil imidlertid ikke opplyse om den sprengte bilen tilhørte selvmordsbomberen. Säpo vil heller ikke kommentere hvorvidt de har overvåket mannen tidligere.

Ifølge Aftonbladet har Säpo kartlagt 200 potensielle terrorister i Sverige, og 80 prosent av dem har koblinger til hverandre.

Thornberg bekrefter at Säpo mottok et trusselbrev i form av en lydfil på e-post bare ti minutter før selvmordsangrepet inntraff, og opplyser at eksperter er i ferd med å analysere innholdet. Det svenske nyhetsbyrået mottok også en form for advarsel kort tid før hendelsen.

Uendret trusselnivå
Det svenske trusselnivået ble hevet 1. oktober i år til det høyeste nivået på fem år. Men Säpo vil likevel ikke endre på trusselnivået etter lørdagens hendelse.

- Vår vurdering er at det som inntraff ikke endrer trusselbildet i Sverige, sier Thornberg.

Derimot vil de styrke politibeskyttelsen til kunstneren Lars Vilks, som ble omtalt i trusselbrevet.

Lars Vilks er en omstridt kunstner i Sverige som i 2007 stilte ut pennetegninger av profeten Mohammed i en utstilling med mange andre karikerte gudstegninger. Det var imidlertid ikke før senere på året da en avis trykket tegningen ute av sin kunstneriske sammenheng at den skapte sterke reaksjoner.

Annonsebilag