*Nettavisen* Nyheter.

Etterlyser «Den hvite enke»

Foto: (Scanpix/Afp)

Interpol etterlyser den britiske kvinnen Samantha Lewthwaite, kalt «Den hvite enke», på oppfordring fra kenyanske myndigheter.

26.09.13 18:01

Interpol har sendt ut en internasjonal etterlysning etter en britisk kvinne ved navn Samantha Lewthwaite, også kjent som «Den hvite enke».

Den 29 år gamle kvinnen skal, ifølge Interpol, også gå under navnet Natalie Webb, og hun er etterlyst for besittelse av eksplosiver og planlegging av forbrytelser, som er datert så langt tilbake som desember 2011.

- Farene forbundet med denne kvinnen
NTB skriver at kallenavnet «Den hvite enke» kommer av at hun er enken etter en av terroristene som sto bak terrorangrepet i London i 2005, der 52 mennesker ble drept og flere hundre skadd.

Etterlysningen etter henne er sendt til 191 land, på oppfordring av kenyanske myndigheter.

- Ved å be om en «Interpol Red Notice» har Kenya aktivert en global snubletråd for denne rømlingen, sier Ronald K. Noble, Interpols generalsekretær, i en pressemelding.

Det står videre at generalsekretæren håper at denne «Red Notice» vil føre til at offentligheten også kan bidra med å identifisere og lokalisere kvinnen.

- Via Interpol «Red Notice» har kenyanske myndigheter sørget for at 190 medlemsland er oppmerksomme på farene denne kvinnen utgjør, ikke bare i regionen, men i hele verden, sier K. Noble.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: INTERPOL

- Ingenting som antyder
Det står ingenting i pressemeldingen om at Lewthwaite er etterlyst på grunn av terroraksjonen mot et kjøpesenter i Nairobi, hvor 67 mennesker så langt er bekreftet døde, men terrorgruppen Al-Shabaab, som har tatt ansvaret for terrorangrepet, har ifølge britiske medier meldt på Twitter at Samantha Lewthwaite «er i deres egne rekker».

- Det er ingenting som antyder at hun var ved kjøpesenteret - hun kunne ha vært det - men det er ingenting som antyder at hun var det, sier, Tim Marshall, Utenriksredaktøren i Sky News.

Etterlysningen etter Lewthwaite er et såkalt «rødt varsel», som betyr at alle Interpols 190 medlemsland må pågripe kvinnen i påvente av en begjæring om utlevering fra Kenya.

Hvit konvertitt og terrorenke:(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Falskt pass
Sør-Afrikas innenriksminister Naledi Pandor sa på en pressekonferanse i Pretoria torsdag at Lewthwaithe hadde kommet inn i Sør-Afrika i juli 2008 med et falskt pass, som hun senest brukte i februar 2011. Dette melder NTB.

Innenriksministeren avviste at myndighetene i landet med vilje har gitt dekke til en terrormistenkt. Pandor la til at kenyanske myndigheter så langt ikke hadde kontaktet myndighetene i Sør-Afrika angående Westgate-angrepet eller Lewthwaites mulige innblanding i det.

Lederen til terroristene
Nettavisen skrev tidligere denne uken at Britiske og kenyanske medier har omtalt at en kvinne fra Storbritannia kan være blant terroristene på kjøpesenteret i Nairobi i Kenya.

Aviser som The Mirror, The Sun og Daily Mail skriver at Samantha Lewthwaite, også kjent som «den hvite enken», fryktes å være blant terroristene.

Lewthwaite er enken etter Jermaine Lindsay, som er én av selvmordsbomberne i terrorangrepet i London 7. juli, 2005.

I tillegg hevdes det at kvinnen skal være lederen til terroristene. Daily Mail skriver at kenyanske soldater «så en kvinne iført et sjal som ropte ordre på arabisk til de andre terroristene mens blodbadet pågikk».

Les hele saken:Hvit kvinne ble knyttet til terrorangrepet

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Samantha Lewthwaite er hovedmålet
Terrorgruppen Al-Shabaab, som har tatt ansvaret for terrorangrepet, har ifølge britiske medier meldt på Twitter at Samantha Lewthwaite «er i deres egne rekker».

Ingen av avisene får bekreftet fra offisielt hold at den britiske kvinnen mistenkes for å være en slags terrorleder i angrepet mot kjøpesenteret. Men flere anonyme kilder hevder hun er blant de ti til 15 terroristene.

- Samantha Lewthwaite er hovedmålet, sier en kenyansk politikilde, ifølge The Mirror.

- Det er stor sannsynlighet for at Samantha Lewthwaite kan være blant terroristene. Vi har meldinger om at minst én, muligens to kvinner var involvert i angrepet, sier en annen høytstående kilde.

- Det er sterke indikasjoner på at Lewthwaite har kapasitet og innflytelse innen Al-Shabaab til å utføre slike grusomheter, legger kilden til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Andrew Stuart

- Jeg vil lide martyrdøden
Lewthwaite har den siste tiden vært på rømmen etter å ha blitt knyttet opp mot terrorplaner. Hun er også knyttet til et angrep i Mombasa hvor tre mennesker ble drept.

Lewthwaite skal nylig ha postet følgende melding på sin Twitter-konto:

«Jeg vil heller lide martyrdøden, tror jeg skal gjøre meg klar ... og kjøpe meg en vest.»

Kvinnen er tidligere blitt knyttet til en av al-Shabaabs terrorceller i Kenya, og vært mistenkt for å planlegge terror i landet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: YouTube (fotograb)

67 bekreftet døde
67 mennesker er så langt bekreftet døde etter det fire dager lange terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate Mall i den kenyanske hovedstaden. Men over 60 andre er fortsatt ikke gjort rede for. I tillegg er fem til seks av terroristene drept. Dette melder NTB.

Soldater og bombeeksperter har begynt arbeidet med å søke gjennom kjøpesenteret for å finne flere døde og kanskje også overlevende. Men arbeidet vil ta tid ettersom deler av det fire etasjer høye senteret har rast sammen innvendig på grunn av kraftige eksplosjoner.

Et team fra Interpol er nå på plass i Nairobi for å bistå i arbeidet med å identifisere ofre. Mange utenlandske statsborgere var inne i Westgate da terroristene gikk til angrep lørdag. Globale DNA- og fingeravtrykksregistre brukes for å prøve å få fastslått identiteten til ofrene.

Annonsebilag