Gå til sidens hovedinnhold

Etterlyser globalt vaksine-grep for å bekjempe koronapandemien: - Dette er fryktelig skummelt

Ifølge estimater kan antall daglige korona-dødsfall i India være femdoblet i midten av mai. Eksperter krever at monopolet på vaksineteknologien oppheves.

To globale helse- og juseksperter ved det anerkjente Georgetown University i USA oppfordrer president Joe Biden til å presse vaksineprodusenter til å dele vaksineteknologi med legemiddelprodusenter rundt om i verden. Oppfordringen fremmes i ulike meningsinnlegg i The New York Times, Bloomberg Law og i egne pressemeldinger.

Les også: - Dette er bilder fra et helvete

Jusprofessor Madhavi Sunder og førsteamanuensis i global helse Matthew Kavanagh mener at land med kapasitet til å produsere vaksiner, bør kunne få tilgang til teknologien som trengs for å produsere egne koronavaksiner, sånn at også lav- og middelinntektsland kan få rask og stor nok tilgang til vaksiner.

Sunder og Kavanagh mener det kreves 11 milliarder vaksinedoser for å oppnå en global flokkimmunitet.

Ekspertene mener den omfattende smittebølgen i India, som krever snaut cirka 2700 menneskeliv og hundretusener nye smittetilfeller hver dag, forverrer den globale vaksine-situasjonen.

Globalt monopol på vaksine-teknologi

Ifølge Sunder og Kavanagh er det i utgangspunktet to legemiddelprodusenter i India som skulle produsere koronavaksiner for lavt- og mellominntektsland i verden. Men ettersom situasjonen er blitt såpass ille i India, må disse to legemiddelprodusentene heller fokusere på å betjene hjemlandet med vaksiner.

India er det landet i verden som har størst kapasitet på å produsere generika, altså legemidler med samme virkestoff og effekt som originalpreparatet.

Men som følge av et globalt monopol på koronavaksine-teknologien, er det bare to produsenter i India som produserer koronavaksiner for Oxford/AstraZeneca og Johnson & Johnson. Ingen av de indiske legemiddelprodusentene, som skal være i verdensklasse, produserer vaksiner som Moderna og Pfizer.

- Det vil være en stor fordel hvis vaksineteknologien ble utbredt til produsenter i mange land. Det vil kunne øke kapasiteten og bidra til at vi kan få kontroll over pandemien, fordi faren ved at man ikke får vaksinert mange nok på globalt plan, er at man får nye bølger av covid-19 som sprer seg fra land hvor det ikke er god nok vaksinedekning, som for eksempel India hvor det har oppstått nye mutasjoner, sier medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til Nettavisen.

Les også: FHI-topp: - Bekymringen for funnene i Tønsberg er noe overdrevet

- Det er til alles fordel at vaksineproduksjonen øker og at flere land vil kunne produsere vaksiner. India har veldig stor kapasitet til å produsere alle typer legemidler. De har et kjempemessig innlandsmarked på samme måte som Kina, sier Madsen.

- Dette er fryktelig skummelt

Helsemyndighetene i India trodde inntil nylig at landet nærmet seg siste fase av pandemien. Men etter gjenåpning av samfunnet og fremveksten av nye mutasjoner, har smittetrykket blusset voldsomt opp igjen i landet med over en milliard innbyggere. Senest tirsdag var det registrert over 2700 nye korona-dødsfall og 320.000 nye smittetilfeller. Landet har snart passert 200.000 korona-dødsfall. Enkelte spår at antall daglige dødsfall vil kunne være femdoblet i midten av mai.

The Institute for Health Metrics and Evaluation anslår at India i verste fall kan oppleve en topp den 16. mai med hele 13.339 dødsfall på én dag.

- Vi opplever også nye smittebølger andre steder i verden, og Nepal, Colombia og Malaysia kan være de neste i rekken. Bølgen i Brasil pågår fortsatt. Vi ser også en urovekkende økning i Namibia og Botswana. Dette er fryktelig skummelt, sier Matthew Kavanagh, som er førsteamanuensis ved O'Neill Institute for National & Global Health Law på Georgetown University i en uttalelse.

Madhavi Sunder, som er jusprofessor og ekspert på handel og patenter, sier at «ingen er trygge om ikke alle er trygge».

- Den eneste måten å oppnå global flokkimmunitet på, er ved at Biden-administrasjonen krever at legemiddelselskapene deler teknologien med produsenter rundt om i verden for å masseprodusere milliarder av vaksinedoser, sier Sunder i en presseuttalelse.

- Risiko for mer dødelige varianter

I et ferskt meningsinnlegg i The New York Times skriver Sunder og Kavanagh at lav- og mellominntektslandene står overfor en såpass stor vaksinemangel at det vil kunne hemme fremskrittene som er gjort i rikere land.

«Hvis denne mangelen ikke blir håndtert snart, vil det åpenbare skje: hundre tusener, kanskje millioner av mennesker fortsetter å bli syke og dø, selv når pandemien er på vikende front i rikere land. De sårbare økonomiene vil fortsatt være på gyngende grunn, og fremskritt gjort andre steder vil til slutt være utsatte og sårbare. Jo lengre viruset får spredd seg, jo større er risikoen for at den muterer til noe som er enda mere smittsomt, dødelig og vaksineresistent,» lyder meningsinnlegget i The New York Times.

Les også: Jon Helgheim om koronasmitte blant innvandrere: – Har vært berøringsangst

Ber Biden ta vaksine-grep

Helse- og jusekspertene ved Georgetown University argumenterer med at mye av vaksineteknologien er basert på kunnskap som er tilegnet og finansiert ved hjelp av offentlige skattepenger.

Videre skriver Sunder og Kavanagh at amerikanske myndigheter sitter på nøkkelen til å gjøre det mulig for lavt- og middelinntektsland til å produsere vaksiner selv.

«For det første er det amerikanske myndigheter, ved hjelp av skattebetalernes penger, som har bidratt til finansiering og viktig forskning som er en underliggende faktor bak suksessen til flere av vaksinene. Moderna-vaksinen er et godt eksempel. Det teknologiske gjennombruddet var ikke ene og alene et resultat av privat sektor som gjorde dette på egenhånd, men det var fruktene til et viktig partnerskap mellom offentlig og privat sektor,» skriver Sunder og Kavanagh i en kronikk i Bloomberg Law.

«Biden-administrasjonen må bruke denne innflytelsen og tvinge Moderna og andre selskaper til å dele offentlig støttede teknologier og kunnskap med resten av verden.»

«Denne teknologien, som er betalt for med skattepenger, bør håndteres som et felles gode. Innovatører må kompenseres rettferdig, men ikke med et globalt monopol på produksjon og prising av vaksiner, som er kritiske for å redde liv og stanse pandemien,» skriver de.

«Noen argumenterer med at selskapene ikke ville ha utviklet livreddende medisiner og vaksiner hvis det ikke fantes patenter. Patenter oppmuntrer absolutt farmasøytiske selskaper til å utvikle visse legemidler som tjener dem som har råd til å betale. Det er grunnen til at vi har utallige nye legemidler som behandler impotens og skallethet, men ikke for tuberkulose og malaria, som dessverre er fattigmannssykdommer,» skriver de.