Etterretningssjefen frykter sovende Syria-celler i Norge

E-SJEF: Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen.

E-SJEF: Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Hjemvendte jihadister fra Syria utgjør en konstant trussel for Norge, mener sjefen for den norske etterretningstjenesten.

02.08.14 20:44

– Den islamske staten (IS) er en ultraekstrem organisasjon i sine metoder. De har en bestialsk framgangsmåte og bærer et intenst hat til vestlige verdier, sier Kjell Grandhagen til NRK i sitt første intervju etter terrortrusselen.

Ifølge e-tjenesten og PST har rundt 50 personer reist fra Norge til Syria. og halvparten har kommet tilbake.

Ulike scenarioer

Grandhagen peker på tre risiko-scenarioer når Syria-farere kommer hjem med krigserfaring. De kan ha et oppdrag fra sentral ledelse i IS, bedre kjent som ISIL, for eksempel om å etablere sovende celler som kan aktiveres på et senere tidspunkt.

Det andre kan være at disse personene har knyttet nettverk med tilsvarende personer fra andre land, som de på eget initiativ kan aktivere. Et tredje mulig scenario innebærer at personene har vært gjennom traumatiske hendelser i Syria og Irak, noe som har gjort dem syke og kan føre til senvirkninger og irrasjonelle handlinger.

Grandhagen mener imidlertid at det er vanskelig å spekulere i gruppens motiv for å angripe Norge.

Kunne ikke ta ned trusselnivå

Han forteller at e-tjenesten fikk den første informasjonen om en mulig terrortrussel mot Norge for to uker siden, én uke før myndighetene gikk offentlig ut med nyheten.

– Vi startet arbeidet med å gjennomgå informasjonen, og siktemålet var å ta ned trusselen. Det lyktes ikke. Onsdag i forrige uke var vi kommet til et punkt hvor vi var nødt til, sammen med PST, å trekke konklusjonen. I sum satt vi på informasjon som var troverdig og konkret og innebar en mulighet for en terroraksjon i Norge i løpet av få dager, sier han. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.