RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Etterretningstjenesten: Økt fare for terror i Norge

Sjef for Etteretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen la fram årets vurdering fra etterretningstenesten.
Sjef for Etteretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen la fram årets vurdering fra etterretningstenesten. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Terrortrusselen mot Norge og norske interesser i utlandet ventes å øke i 2015, slår Etterretningstjenesten fast.

- Militante islamistgrupper utgjør fortsatt den største trusselen mot Norge, sa sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, da han torsdag presenterte tjenestens ugraderte trusselvurdering FOKUS 2015 i Oslo.

Ifølge Grandhagen er det nå særlig tre områder som fra norsk side blir fulgt med stor bekymring.

Tre områder
- For det første vil jeg framheve utviklingen i Russland i lys av annekteringen av Krim-halvøya og støtten til separatistene i Øst-Ukraina, sa Etterretningstjenestens sjef, generalløytnant Kjell Grandhagen, da ha la fram vurderingen.

- For det andre vil jeg peke på utviklingen i Midtøsten og Nord-Afrika, der militante islamistgrupper har tatt kontroll over store landområder, noe som grunnleggende har endret terrortrusselen mot vestlige land, fortsatte han.

- For det tredje vil jeg framheve utviklingen i det digitale rom, der nettverksbaserte etterretningsoperasjoner framstår som en stadig alvorligere trussel mot Norge og norske interesser, sa Grandhagen.

Frykter IS
Den mest umiddelbare trusselen mot Norge og norske interesser i utlandet, er det imidlertid militante islamister som utgjør, understreket han, og la særlig vekt på opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

- På kort sikt vil det bli vanskelig å bekjempe dem i Irak og Syria, medga Grandhagen, som er bekymret for at de IS-kontrollerte blir et fristed som kan benyttes for trening og base for terrorangrep mot Europa og andre deler av verden.

Etterretningstjenesten ser også med stor bekymring på det kaos og anarki som råder i Libya, tre år etter at opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime.

- Libya er i ferd med å utvikle seg til et arnested for organisasjoner som al-Qaida og ISIL og eksporterer ustabilitet til de omkringliggende land, sa han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere