RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Etterretningstjenesten sto bak ulovlig overvåking

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) med E-tjenestens sjef, generalløytnant Kjell Grandhagen.
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) med E-tjenestens sjef, generalløytnant Kjell Grandhagen. Foto: Terje Pedersen (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Etterretningstjenesten sto bak ulovlig overvåking av nordmenn i fjor. En uheldig menneskelig feil, er forklaringen.

E-tjenesten har i motsetning til politiet og Politiets sikkerhetstjeneste ikke lov til å overvåke nordmenn i Norge, kun folk i utlandet. Men i årsmeldingen til det stortingsoppnevnte EOS-utvalget som har tilsyn med hemmelige tjenester, kommer det fram at E-tjenesten hadde en nordmann under overvåking i fire måneder i fjor, skriver Aftenposten.

Ifølge avisen skjedde overvåkingen etter at personen hadde kommet tilbake fra utlandet. Også en annen nordmann var under tilsvarende overvåking i 47 dager i fjor.

- Etterretningstjenesten vil understreke at iverksettelsen av informasjonsinnhentingen, som dreide seg om innhenting utenlands, var lovlig. Innhentingsoppdraget ble ved en feil ikke avbrutt da vedkommende returnerte til Norge. Vi erkjenner at det skjedde en uheldig menneskelig feil, og tjenesten har siden endret rutinene for å hindre at det skjer igjen, sier sjefen for E-tjenesten, Kjell Grandhagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere