*Nettavisen* Nyheter.

EU-ambassadør avviser LO-krav om EØS

Oslo (NTB): Flere LO-forbund krever at arbeidslivsspørsmål trekkes ut av EØS-avtalen. EU-ambassadør János Herman har ingen tro på at det kan la seg gjøre.

- For oss er det svært viktig å sikre homogeniteten og integriteten i det indre markedet. De ulike delene av markedet fungerer bare samlet, sier han til NTB.

EUs ambassadør til Norge understreker at det ikke foreligger noe offisielt syn fra Brussel på saken, men lar det skinne tydelig igjennom at kravet neppe vil la seg gjennomføre.

- Jeg tror ikke det er mulig å ta ut enkelte deler av avtalen uten at det samtidig går ut over EUs indre marked. Vi må bevare harmonien, homogeniteten og integriteten i markedet, sier han.

Fafo-forsker Jon Erik Dølvik tror heller ikke det er mulig å trekke ut elementer som knytter seg til arbeidslivet fra EØS-avtalen, slik Fagforbundet, EL og IT Forbundet og Postkom har krevd. Han betrakter kravet som et kompromiss mellom dem som ønsker å si opp EØS-avtalen og dem som vil beholde den.

- Vedtaket legger først og fremst vekt på at man må passe på at EØS-avtalen ikke berører norske arbeidstakerrettigheter og faglige rettigheter. I all hovedsak er dette mulig innenfor rammene av dagens avtale, sa Dølvik til NRK torsdag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.