Gå til sidens hovedinnhold

EU diskuterer nedskriving av gresk gjeld

Eurosonens finansministre jobber intenst for å få på plass en avtale om nedskriving av Hellas' statsgjeld, etter å ha fått et lite pusterom av markedet.

Brussel (NTB-AFP-Reuters): Eurosonens finansministre jobber intenst for å få på plass en avtale om nedskriving av Hellas' statsgjeld, etter å ha fått et lite pusterom av markedet.

Det haster å få til en avtale om nedskriving av deler av den greske statsgjelden, og mandag møttes finansministrene i eurosonen og øvrige EU-land i Brussel.

Forhandlingene mellom den greske regjeringen og private eiere av gresk gjeld har pågått i ukevis. De private långiverne sier de har strukket seg så langt de kan, og at det nå er opp til Hellas' internasjonale långivere å løse flokene.

Kilder med kjennskap til forhandlingene tror en avtale er innen rekkevidde. En avtale er nødvendig for å sikre nye kriselån til Hellas og sørge for at landet klarer oppfylle sine forpliktelser. Følgene av en statlig konkurs er svært usikre og vil kunne true hele eurosonen.

Kort tid
Hellas må refinansiere 14,4 milliarder euro av gjelden i slutten av mars, og en avtale må derfor på plass innen kort tid. Forhandlingene kommer til å pågå for fullt i tiden framover, ifølge det greske finansdepartementet.

– Målet er å kunne legge fram et offisielt tilbud innen 13. februar, sier en ikke navngitt kilde i departementet til nyhetsbyrået DPA.

Ifølge Reuters ligger det nå an til enighet om en avtale der private eiere av gresk gjeld tar tap på mellom 65 og 70 prosent. Målet er å få redusert den gigantiske greske statsgjelden på drøye 150 prosent av bruttonasjonalprodukt til rundt 120 prosent. Den totale greske gjelden er på rundt 350 milliarder euro.

Tilliten tilbake
Finansmarkedene har på nyåret tatt relativt godt imot euroledernes tiltak mot gjeldskrisen. Renten til bade Italia og Spania har gått ned.

– Vi er ikke i mål. Men vi har sett de siste ukene at markedet langsomt er i ferd med å få tilbake tilliten, sier Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble til tysk TV.

I Brussel skulle finansministrene mandag også forsøke forhandle ferdig den nye finanspakten, som skal bedre budsjettdisiplinen i eurosonen. Målet er å bli ferdig slik at den kan godkjennes på EU-toppmøtet 30. januar.

Tyskland insisterer på at ratifisering av pakten må være en betingelse for å motta krisehjelp i fremtiden.

Finanspakt
Finansministrene skal også komme til enighet om hvor mange land som må ratifisere pakten før den trer i kraft, og hvorvidt presidenten i EU-parlamentet og land utenfor eurosonen skal få delta på eurotoppmøter.

EUs permanente stabiliseringsfond, ESM, skal etter planen være på plass 1. juli. Det skal fungere parallelt med det midlertidige krisefondet EFSF. Den samlede størrelsen på de to fondene er ment å være 500 milliarder euro.

Men Den europeiske sentralbanken (ECB) og flere land mener kapasiteten må være større. Italias statsminister Mario Monti mener kapasiteten må dobles, ifølge Der Spiegel. Men Tyskland avviser å bidra ytterligere.

– Vi gjør mer enn alle andre land, sier utenriksminister Schäuble. (©NTB)

Kommentarer til denne saken