RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Wikimedia/Nettavisen)

EU-domstolen gransker CIA-tortur i Polen

Sist oppdatert:
Mens de to mennene fremdeles holdes fanget i Guantanamo, vil EU-domstolen granske hva som skjedde med dem i Polen.

Tirsdag starter rettssaken der EU-domstolen for menneskerettigheter skal granske påstander om at Polen lukket øynene da to fanger, Abd al-Rahim al-Nashiri (48) og Abu Zubaydah (42), ble torturert av CIA på polsk jord før de ble sendt til Guantanamo-basen. Påstanden om at dette skjedde, har langt på vei blitt bekreftet av polske myndigheter.

Advokatene til de to fangene til å fortelle om hvordan regjeringen i Warszawa under daværende statsminister Leszek Miller stilltiende godtok at amerikanske CIA-agenter lot de to fangene sitte i Polen i flere måneder der de gjentatte ganger ble torturert.

Torturmetoden som skal ha blitt brukt var såkalt waterboarding, eller simulert drukning.

Statsminister startet gransking
I flere år var påstandene om et CIA-styrt fengsel på polsk jord noe verken politikere eller journalister tok alvorlig.

Da Donald Tusk ble statsminister i Polen i 2007 startet han en granskning av påstandene, og etter tre års etterforskning ble CIA-fengselet avdekket. I 2012 ble den tidligere lederen for Polens etterretningstjeneste, Zbigniew Siemiatkowski, tiltalt for å ha deltatt i etableringen av et hemmelig CIA-fengsel i landsbyen Stare Kiejkuty, skrev rt.com i 2012.

I følge en undersøkelse gjennomført av Helsinki-stiftelsen for menneskerettigheter skal åtte personer ha blitt holdt fengslet og torturert ved dette fengselet.

Statsminister Tusk sa dengang at «Polen er et demokrati hvor nasjonale og internasjonale lover må bli håndhevet. La det være ingen tvil om det hverken i Polen eller på den andre siden av Atlanteren» sa Tusk den gang.

Det militære området nord for landsbyen Stare Kiejkuty er blant de få områdene i Google Maps som er sladdet. Artikkelen fortsetter nedenfor det interaktive bildet.


Vis større kart

Bruker måneder på saken
Advokatene til de to vil be domstolen komme med en kjennelse om at Polen med dette brøt den europeiske menneskerettskonvensjonen, og vil også peke på hvordan polske myndigheter ikke foretok seg noen ting da de to fangene ble sendt videre til det beryktede Guantanamo-fengselet, der de fortsatt, et tiår senere, sitter.

De to mennene har fått status som offer i Polen, og menneskerettighetsdomstolen ventes å bruke flere måneder på denne saken før en kjennelse foreligger.

Både al-Nashiri og Zubaydah holdes i dag som fanger i Guantanamo. Al-Nashiri står tiltalt ved en militærdomstol i Guantanamo for forbrytelser som kan gi ham dødsstraff. Zubaydah har så langt ikke blitt tiltalt. Les mer om Zubaydah på Wikipedia, og al-Nashiri på Wikipedia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere