Gå til sidens hovedinnhold

EU-enighet løftet alle børser

Oslo (NTB): Enigheten på EU-toppmøtet slo positivt ut på alle Europas børser. I Oslo steg hovedindeksen med hele 3,36 prosent, og sluttet for første gang siden 22. mai i overkant av 400 poeng.

Men 407,09 poeng er ikke bare et direkte uttrykk for optimismen i eurosonen, det er like mye et resultat av et kraftig hopp i prisen på nordsjøolje. Et fat fra norsk sokkel kostet fredag 95,43 dollar. Det er en oppgang på 7-8 dollar fra begynnelsen av uka.

Nå gjenstår bare å se om oppgangen i oljeprisen skyldes forventninger om høyere økonomisk aktivitet i Europa eller om det også er et resultat av forbigående oljemangel under streiken på norsk sokkel.

Naturlig nok var det olje og oljerelaterte aksjer som steg mest i Oslo. Aker Solutions steg med 7,78 prosent, Statoil med 3,21 prosent mens de fleste andre oljesmurte aksjer løftet seg mellom 4 og 7 prosent.

EU-løsningen innebar at banker i Sør-Europa får hjelp direkte fra EUs krisefond. Det er en fordel også for norske og nordiske banker, men et hopp på 5,93 prosent for DNB og 4,74 prosent for Storebrand skyldtes like mye den tryggheten for livselskapene som torsdagens forslag om hybridpensjon innebærer. Storebrand har nå steget nærmere 30 prosent på kort tid.

Norske kroner er stabile selv om euroen styrket seg betydelig mot amerikanske dollar. NIBOR ligger fortsatt rundt 2,30 prosent og som toppen på positive økonominyheter kom meldingen om en prisnedgang på 2,4 prosent i juni. Nedgangen gjelder bare leiligheter i borettslag, men gir en klar antydning om at vi ikke er nærmere en boligboble slik mange har hevdet. (©NTB)

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene