Gå til sidens hovedinnhold

EU-enighet om å redde Hellas

Ny redningspakke skal løse den greske gjeldskrisen.

EU-lederne har torsdag sittet i møte i Brussel for å forsøke å komme til enighet om en redningspakke for å hjelpe Hellas ut av sitt økonomiske uføre, og samtidig hindre at andre EU-land blir rammet av en gjeldskrise.

Partene ble torsdag kveld kom meldingen om at de nå hadde blitt enige om å gi en redningspakke til Hellas, og utvide midlene for å hindre at finanskrisen sprer seg gjennom EU-landene. De skal gjøre dette ved å etablere et nytt fond, som har fått navnet «European Monetary Fund»

Privat sektor bidrar
Europeiske regjeringer og Det internasjonale pengefondet vil bidra med 109 milliarder euro. Den private sektor vil også bidra med 49,6 milliarder euro, skriver CNN.

Fondet er verdt 158 milliarder euro, som tilsvarer rundt 1.250 milliarder kroner. Rentene på den greske gjelda vil nå også bli lavere og regjeringen har fått lengre tid til å nedbetale lånene. For de kommende ti årene skal renta ligge på 4,5 prosent mot dagens 5,8 prosent.

Sarkozy forteller at Hellas vil motta 135 milliarder euro over 30 år.

Viktige avgjørelser
EU-president Herman Van Rompuy sier at tre viktige avgjørelser har blitt fattet under møtet i Brussel.

- I dag har vi tatt tre viktige avgjørelser som får full støtte av alle oss, sier han

Og legger til:

- Vi har forbedret den greske gjeldas bærekraft, vi har funnet tiltak som stopper risikoen for at gjelden skal smitte og vi har endelig forpliktet oss til å forbedre EUs krisehåndtering, sier han.

Aksjemarkedet fikk en positiv oppgang etter at det ble kjent at partene hadde kommet fram til utkastet til en avtale tidligere torsdag ettermiddag, som førte til at europeiske børser nådde sitt høyeste nivå på to uker.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken