EUs sanksjoner mot Russland er «dumme».

Det er den harde dommen fra statsminister Robert Fico i Slovakia, som dette halvåret har formannskapet i EU. I et intervju med Financial Times denne helgen tar Fico igjen til orde for å lette på sanksjonene, som han mener bare gjør skade uten at de har noen effekt på russisk politikk.

EU legger nå opp til en bred diskusjon om forholdet til Russland på neste toppmøte den 20. og 21. oktober.

Les også: EU stiller opp med ny grensestyrke i Bulgaria

Bred diskusjon

I tillegg til Slovakia har både Tsjekkia og Ungarn gått hardt ut mot EUs sanksjonspolitikk.

Målet er nå å få avklart hva stats- og regjeringssjefene egentlig mener om saken.

– Vi vil legge ut noen følere hos EUs ledere for å se hvor vi står, og hvor sterkt ønske det er om å endre kurs. På grunnlag av det vil vi mot slutten av året ha en mer detaljert diskusjon om selve sanksjonene, sier en høytstående EU-diplomat.

Les også: Frankrike forbyr plastkopper, plasttallerkener og plastbestikk

De økonomiske sanksjonene mot Russland er allerede forlenget til januar, og en beslutning om ytterligere forlengelse er ikke ventet før i desember.

Det har vært økende nervøsitet rundt saken de siste månedene, og et avgjørende spørsmål blir hvilket standpunkt store EU-land som Tyskland og Frankrike faller ned på.

Hittil har EU stått samlet bak kravet om at Russland må oppfylle vilkårene i de såkalte Minsk-avtalene før straffetiltakene kan oppheves.

Handel og innvandring

De to andre hovedtemaene på toppmøtet i oktober er ventet å bli innvandring og handel.

EUs ledere har det siste året lagt stor vekt på å få ned antall flyktninger og migranter som tar seg inn i EU over Balkan og Middelhavet.

Flere store handelsavtaler er også på bordet, deriblant CETA-avtalen mellom EU og Canada og TTIP-avtalen mellom EU og USA.

– Det som haster mest akkurat nå, er CETA. Innen toppmøtet håper vi å kunne stadfeste at CETA er oppe og går og vil bli undertegnet i forbindelse med EU-Canada-toppmøtet i slutten av oktober, sier EU-diplomaten.

Kilden understreker likevel at ikke alt er på plass ennå.

Hvordan det skal gå med TTIP, er enda mer usikkert etter at politikere fra flere land har uttalt at avtalen i realiteten er død.

EUs handelsministre skal etter planen gjøre opp status i saken når de samles til et uformelt møte i Bratislava senere denne uka. (©NTB)