*Nettavisen* Nyheter.

EU forbyr import av iransk olje

Foto: Virginia Mayo

Svarer på landets angivelige atomprogram.

23.01.12 21:31

EUs utenriksministre innfører et formelt forbud mot import av olje fra Iran.

Oljeembargoet innebærer et forbud mot inngåelser av nye oljekontrakter fra landet, og de eksisterende kontraktene vil bli annulert 1. juli i år.

Det var under et møte med europeiske utenriksministere i Brussel mandag forbudet ble bestemt, og der er et tiltak mot at Iran angivelig forsøker å anskaffe seg atomvåpen.

- Dette er en viktig beslutning. Det er en betydelig styrking av sanksjonene mot Iran, sier den britiske utenriksministeren William Hague, ifølge NTB.

I fjor importerte EU-landene daglig over 600.000 fat iransk olje. Rundt 20 prosent av Irans oljeeksport går i dag til EU-land. I Hellas utgjorde denne oljen over 30 prosent av importen. Sammen med Spania og Italia, har Hellas derfor bedt om tid til å finne nye handelspartnere. Tidligere i januar sa Saudi-Arabia at de kan øke sin produksjon med rundt to millioner fat olje om dagen.

Torsdag forrige uke ble det kjent at EU innfører sanksjoner mot Irans sentralbank og offentlige etater, der hensikten er å fryse alle midler som potensielt kan brukes i utviklingen og finansieringen av atomprogrammet. Handel i gull og andre edle metaller blir forbudt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.