*Nettavisen* Nyheter.

EU foreslår opphevelse av NSBs monopol

Oslo (NTB): EU-kommisjonen foreslår at all innenlands passasjertrafikk med tog skal konkurranseutsettes innen desember 2019. Det betyr at utenlandske togselskaper kan konkurrere med NSB i Norge.

Det Senterparti-styrte Samferdselsdepartementet liker ikke tanken på at NSB skulle risikere å konkurrere med utenlandske selskaper om togpassasjerene på norske strekninger.

- Det som er mest kritisk sett fra norsk side er punktet om konkurranse på nasjonal passasjertransport. Vi ønsker ikke anbud på det norske jernbanenettet og vil jobbe fremover for at dette ikke skal bli en del av virkeligheten i Norge, sier statssekretær Geir Pollestad til Aftenposten.

I tiden som kommer skal departementet kontakte berørte aktører, innhente synspunkter og utforme en endelig norsk posisjon. Regjeringen vil også forsøke å skaffe seg alliansepartnere i andre EU-land.

- Vårt viktigste argument er at vi har et jernbanenett i Norge som i liten grad er egnet for storstilt konkurranse. Markedet er nokså lite. I Oslo-området vil det være en fordel å kunne sikre at samme operatør kjører på alle linjene, sier Pollestad. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.