RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU har Hellas-plan klar

Sist oppdatert:
Skal hjelpe til å bekjempe gresk underskudd og gjeld.

EU-president Herman Van Rompuy skal ha lagt frem en plan om hvordan de skal hjelpe Hellas med å takle krisen. Det melder Dow Jones Newswire.

Planen skal presenteres senere.

EU er nå samlet for å diskutere gjeldssituasjonen i Hellas.

Sentralbanksjef Jean-Claude Trichet deltar i diskusjonen med 27 ledere.

CNBC melder at EU-presidenten, den greske statsministeren George Papandreou og den tyske forbundskansleren Angela Merkel nylig har forlatt EU-parlamentet og er på vei til møtet der EU-lederne er samlet.

Der skal planen presenteres og senere vil offentligheten få tilgang på detaljene av avtalen.

Reuters skriver at EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso, den franske presidenten Nicolas Sarkosy, sentralbanksjef Jean-Claude Trichet og den spanske statsministeren Jose Luis Rodriguez Zapatero også deltok på forhandlingene. Det gjorde eurogruppens styreleder Jean Claude Juncker.

Nyhetskanalen melder at Van Rompuy skal ha bekreftet at de er blitt enige om en avtale. Merkel bekreftet dette og fremholder at Hellas er en del av EU og vil ikke bli overlatt til seg selv.

Det enorme underskuddet Hellas har på statsbudsjettet har skapt stor frustrasjon i markedene. Frykten har vært at Hellas risikerte å bli kastet ut av eurosamarbeidet. Hellas ligger an til å få et underskudd på statsbudsjettet som vil utgjøre 13 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Gjelden har vokst til nærmere 2.500 milliarder kroner og utgjør nærmere 135 prosent av det gresje bruttonasjonalproduktet.

Dette er langt over hva som blir regnet som håndtering, og skapt spekulasjoner om at Hellas kan komme til å misligholde statsgjelden.

EU har et krav til sin medlemsland om at underskuddet maksimalt kan utgjøre 3 prosent av bruttonasjonalproduktet. Det er dog flere av medlemslandene bryter med dette kravet.

Portugal, Spania, Irland, Italia, Frankrike og Storbritannia sliter tungt med store underskudd og voksende statsgjeld. Likevel har Hellas pekt seg ut som en versting.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere