Gå til sidens hovedinnhold

EU innfører nytt krisetiltak

Rykter om bankkollaps gir forbud mot aksjeveddemål.

For å begrense de ville svingningene på Europas børser innfører EUs tilsynsmyndigheter et imidlertidig forbud mot shortsalg av finansaksjer i noen av landene.

Forbudet som trer i kraft umiddelbart gjelder finansaksjer i landene Spania, Italia, Frankrike og Belgia.

Myndighetene i Frankrike, Italia og Spania forbyr shortsalg av finansaksjer for en periode på 15 dager. Belgia innfører samme type forbud for 4 aksjer på ubestemt tid.

Mener forbudet vil fungere
Ifølge reguleringsmyndighetene vil tiltaket bidra til å unngå at spekulanter tjener penger på å sette ut falske rykter om europeiske selskaper.

- Jeg synes forbudet er på sin plass. Et lignende forbud fungerte riktignok ikke så bra i USA under finanskrisen, men de fundamentale forutsetningene for et shortforbud er bedre i Europa nå enn de var i USA i 2008, sier sjef for Tokyo-baserte Daiwa Institute of Research, Prasenjit K. Basu, til BBC fredag morgen.

Han mener forbudet vil bidra til å hindre at investorer foretar irrasjonelle valg ved kjøp og salg av aksjer.

Satser på kursfall
Shortsalg betyr i praksis å vedde på at en bestemt aksje vil synke i verdi.

Det innebærer at man selger et verdipapir man ikke eier. Det gjør man normalt hvis man tror verdipapiret vil falle i verdi, slik at man senere kan kjøpe det - og fullføre transaksjonen - til en lavere pris. Man kan da putte differansen i lommen. Vanligvis kreves det at man ved shortsalg gjør en avtale om å låne verdipapiret man selger.

Nakent eller udekket shortsalg innebærer at man ikke har gjort noen slik avtale på forhånd. Slike salg kan skape ekstra stor usikkerhet, både fordi det selges ubegrenset mange aksjer og fordi det skaper fare for at man ikke kan gjennomføre handlene. Dette er allerede forbudt i mange markeder.

Shortselgere kritiseres ofte for å forsøke å fremprovosere kursfall, både gjennom selve salgene og ved å distribuere negativ informasjon, eller endog rykter, om papirene de har solgt.

Knakk finanskjempe
I starten av finanskrisen var det enorme shortposisjoner på den daværende finanskjempen Bear Stearns. I takt med de økte plasseringene ble det også plassert falske rykter i markedene som skulle få kursene til å falle. Dette medførte ytterligere uro og enda mer shorting. Som en konsekvens av frykten og uroen nektet Bear Stearns partnere å låne finanshuset kortisiktige midler, noe banker er avhengige av. Så selv om Bear Stearns sin finansielle posisjon kan ha vært sunn endte dermed ryktene og frykten opp med å bli en selvoppfylt profeti. Bear Stearns ble forøvrig tatt over av JP Morgan Chase.

Etter dette ble shortsalg forbudt flere steder i en periode, men effekten slike forbud reellt har på markedene er imidlertid omstridt.

Mange bankaksjer falt kraftig også etter at forbudet ble innført. Tilhengerne av shortsalg mener dette viser at det ikke er shortsalgene, men underliggende problemer, som sendte finansaksjene i svalestup. I tillegg hevder mange at slike forbud hindrer reell negativ informasjon om selskapene i å nå markedene.

Som et resultat av forbudet spekuleres det i om det er euroen som i stedet vil få smellen ved at shortposisjonene flyttes fra banksektoren til valutaen.

Nå svirrer ryktene
I markedet øker frykten for banksektoren, og bankaksjer i hele Europa har blitt senket. Spesielt ille har det vært for store banker i Frankrike, EUs nest største økonomi.

Ryktene har svirret om at den franske storbanken Societe Generales største eier har kommet i finansielle problemer, men banken har avvist alle rykter som vås.

Ytterligere uro kom etter at den amerikanske stjerneanalytikeren Meredith Whitney sa at de store amerikanske bankene begynner å minne om zombie-banker.

- De store bankene som dominerer mesteparten av lånene i USA er zombie-banker. Du har en kostnadsstruktur som bare ikke passer til inntektsstrukturen, sa hun til CNBC.

En zombie-bank er betegnelsen på en bank som har negative nettoverdier, men som kan fortsette å betjene forpliktelsene sine gjennom statlig støtte, direkte eller indirekte.

Hennes uttalelse ble blankt avvist av toppsjefen i finanskjempen JPMorgan Chase & Co, men frykten knyttet til banksektorens helse har allikevel ikke forsvunnet.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken