Gå til sidens hovedinnhold

EU-ja til Nokia-kjøp

EU-kommisjonen har gitt grønt lys for at IT-giganten Microsoft overtar mobilprodusenten Nokia. Avtalen er verdt 46 milliarder kroner.

Overtakelsen medfører ingen konkurransemessige bekymringer, ikke minst fordi de to selskapene bare overlapper hverandre marginalt, heter det i en uttalelse fra EU-kommisjonen.

Nokia varslet i september at amerikanske Microsoft ville kjøpe mobilvirksomheten til Nokia.

Finske Nokia dominerte mobilmarkedet i årevis, men var sent ute med å kaste seg på bølgen da smarttelefonene kom. Selskapet har slitt i motbakke siden da. I tredje periode 2013 fikk selskapet et nettotap på 91 millioner euro, noe som var en kraftig forbedring av resultatet sammenlignet med tidligere.

Når Nokia nå selger mobildelen av selskapet, vil det finske selskapet i fremtiden primært drive med telenettverk.

EU konkluderer med at de få elementene som finnes mellom Microsofts eksisterende teknologi og Nokias smarttelefonutstyr ikke er omfattende nok til å føre til at andre aktører blir utkonkurrert.

Med oppkjøpet overtar Microsoft 32.000 ansatte, 4.700 av dem i Finland. Etter salget av selskapets mobiltelefondivisjon har Nokia 56.000 ansatte, 5.900 av dem i Finland. Viktigst er nettverksselskapet NSN, som nå er heleid av Nokia etter at det tidligere var eid også av tyske Simens. De to andre virksomhetene er kart- og navigeringsappselskapet Here og forsknings- og utviklingsselskapet Advanced Technologies.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken