RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU kan stoppe klimakvoter

Sist oppdatert:
EU kan si nei til regjeringens ønsker om ubegrenset kvotekjøp i fattige land.
Ifølge Mandag Morgen strammer Brussel grepet om norsk klimapolitikk. EU bestemmer omfanget av norske bedrifters kvoteshopping i u-land og kan dermed si nei til regjeringens ønsker om ubegrenset kvotekjøp i fattige land, såkalte CDM-kvoter.

- EU vil ikke tillate fri import av CDM-kvoter som betaling for å slippe ut klimagasser for norske bedrifter. De vil unngå at Norge skal bli et smutthull for CDM-import til EUs lukkede kvotemarked, sier Stig Schjølset, analytiker i Point Carbon.

Ifølge nyhetsbrevet vil EU sette foten ned for et særnorsk unntak for kjøp av u-landskvoter. Dermed er det ikke bare opp til norske myndigheter å bestemme norsk klimapolitikk. Regjeringen la før helgen frem klimameldingen, og et av virkemidlene for å redusere norske utslipp, er å kjøpe kvoter i utlandet.

EU har satt en maksgrense på kjøp av u-landskvoter på mellom ti og 20 prosent. Et slikt tak vil ikke Norge ha, skriver Aftenposten.

- Vi ønsker det ikke, fordi det er viktig å få opp flere kvoter i u-landene, så de ser at det er noen vits i å være med. Men vi må innse at det er usikkert om det blir godkjent i Brussel, sier statssekretær Henriette Westrin i Miljøverndepartementet til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere