RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU kan tape 118 millioner kroner på økt norsk mattoll

Oslo (NTB): Det svenske Jordbruksverket har regnet på hva økt norsk mattoll vil koste EU i form av tapt eksport til Norge. Svaret er at det kan bli så mye som 118 millioner kroner.

Det laveste anslaget i konsekvensutredningen er at tapet vil bli på 55 millioner, skriver Nationen.

Brorparten av tapet gjelder salg av lammekjøtt til Norge. Her regner svenskene mellom 18,5 og 71,9 millioner kroner i tapte inntekter. Tapet på biffsalget er langt mer beskjedent og anslås å bli mellom 2,2 og 3 millioner.

Ostetollen, som kanskje er den som har fått mest oppmerksomhet her hjemme, vil føre til en salgssvikt på mellom 34,8 og 43 millioner kroner.

- Analysen er gjort for å få en bedre oversikt over konsekvensene av endringene. Da den norske tollendringen ble kjent, verserte det mange ulike tall og vurderinger. Hører man på det norske Landbruksdepartementet skulle man jo tro det ikke var effekter av omleggingen, og da kan man jo spørre seg hva som var hensikten med tiltakene, sier rådgiver Magnus Nikkarinen i Landsbygdsdepartementet i Sverige.

Tallene Nikkarinen har fått fram tilsvarer 0,2 og 0,4 prosent av EUs landbrukseksport til Norge. Han synes summene er urovekkende høye, særlig med tanke på at det går i motsatt retning av tidligere forpliktelser om en gradvis liberalisering av handelen. Nikkarinen frykter også at omleggingen kan bli fulgt av innføring av prosenttoll på andre varer. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere