Gå til sidens hovedinnhold

EU-kommisjonen har godkjent Moderna-vaksinen for bruk i EU og Norge

EU-kommisjonen har formelt godkjent Modernas covid-19-vaksine for bruk i EU og Norge.

Dette er den andre covid-19-vaksinen som EMA har anbefalt for godkjenning. Fra før er vaksinen fra Pfizer og Biontech godkjent i EU og Norge.

Norge er omfattet både av EMAs godkjenning og innkjøpsavtalen mellom EU og Moderna. Norge har sikret seg 1,9 millioner doser av Moderna-vaksinen. Ifølge TV 2 vil Norge få 4.000 doser av Moderna-vaksinen i neste uke.

- Deretter vil dere motta 10.000 doser fra Moderna i snitt hver uke fremover, sier Sveriges vaksinekoordinator og Norges «mellommann», Richard Bergstrøm, til TV 2.

Det europeiske legemiddeltilsynet har gitt en betinget godkjenning i ett år, til bruk på personer over 18 år, melder de selv på Twitter onsdag ettermiddag.

Modernas vaksine må i likhet med Pfizer/Biontechs vaksine tas i to doser med mellom tre og fire ukers mellomrom.

Moderna-vaksinen har en effektivitet på 94,1 prosent. 30.000 personer var med i testperioden, der halvparten fikk narrevaksine (placebo) og den andre halvparten fikk den virkelige vaksinen. De vanligste bivirkningene var milde eller moderate, og de ble bedre i løpet av få dager etter vaksinasjon.

Lettere å håndtere

Les også: Høie om rekordhøyt smittetall: – Utviklingen vi var bekymret for

Foreløpige studier viser at både Moderna- og Biontech-vaksinen gir god beskyttelse. Men Moderna er lettere å håndtere siden den ikke må oppbevares nedkjølt på veldige lave temperaturer.

Les mer: Legemiddelverket: Koronavaksinene er veldig like

Selskapet som produserer Moderna, sa mandag at de antar å ha kapasitet til å produsere 600 millioner doser vaksiner i 2021, men de jobber med å få utvidet kapasiteten ytterligere.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Halvhjertet vaksinekritikk fra Arbeiderpartiet - er uklare på om Norge bør snike i vaksinekøen

Sverige i gang

Sverige regner i neste uke med å få 11.000 doser vaksine fra Moderna. Totalt har Sverige avtale om 3,6 millioner doser. Det er nok til å vaksinere 1,8 millioner personer.

11.000 Moderna-vaksiner ventes å bli levert i neste uke. Totalt for januar og februar får Sverige 182.000 Moderna-doser.

– Det er ikke kjempemye, det er omtrent det vi får fra Pfizer på to uker. Men Modernas kapasitet kan skrus opp fra mars og utover, sa vaksinekoordinator Richard Bergström tirsdag denne uken.

Bergström sa mandag til VG at Norge får 67.000 doser av Moderna-vaksinen innen utgangen av februar. Norges avtale er på totalt 1,9 millioner doser.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken