RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU-krangel på høygir

Sist oppdatert:
Høyre og Senterpartiet hentet frem kruttet.

HÅNDTVERKEREN (Nettavisen): Høyre og Sp har vidt forskjellig syn på norsk EU-medlemskap, men begge synes EU-spørsmålet bør opp i kommende stortingsperiode.

Debatten er nå avsluttet - videovinduet er fjernet.

– Alle kandidater til Stortinget bør derfor føle en forpliktelse til å orientere velgerne om sitt syn på norsk medlemskap i EU, mener Høyre-leder Erna Solberg og Sp-leder Liv Signe Navarsete.

På samme dag som Høyre fyller 125 år, møtes de til duell på Håndverkeren i Oslo tirsdag klokken 18.

Les også: – Jens og Jensen tør ikke...

– Jeg garanterer at det ikke blir noen EU-søknad med Sp i regjering. Et Senterparti i regjering er den sikreste garantien for at det ikke blir noen EU-søknad i neste stortingsperiode, forteller Sp-leder Liv Signe Navarsete i sin innledning.

– Islands EU-søknad endrer ikke Norges forhold til EU, slår hun fast.

Norge ignorerer 1 av 5 avgjørelser
– Det er viktig å huske at det er mindre enn 20 prosent av EUs traktater som implementeres i Norge, forteller hun, men klar hentydning til at det ikke er slik at når en er EØS-medlem, så må en godta alt EU finner på.

Hun mener Norges klart lavere arbeidsledighet enn det EU sliter med, viser at det er en fordel at Norge kan styre sin egne økonomiske politikk.

– Vi ønsker et forpliktende internasjonalt samarbeid mellom selvstendige stater, slår hun fast.

– Det er i EU standardene settes
Erna Solberg mener på sin side at vi trenger et kraftig internasjonalt samarbeid for å blant annet løse finanskrisen og miljøkrisen.

– Hvis en vil få til noe i denne verden, så må man gi opp noe selv, sier Høyre-leder Erna Solberg i sin åpningstale.

Solberg forteller også at EU har gått i fronten for å løfte de internasjonale standardene – og at det er bra fordi en kan for eksempel skape strengere miljøkrav.

– Når EU setter krav til miljø, arbeidsbetingelser og hvor du kjøper produkter fra, så blir det en verdensstandard fordi ingen gidder å forholde seg til mange forskjellige standarder.

– Og skal Norge sitte utenfor og la andre bestemme standardene?

– Spørsmålet fra 1994 til nå, handler om å ta internasjonalt ansvar og vise solidaritet. EU fører verden videre, sa Erna.

Navarsete avviser på sin side at EU er så store som Solberg skal ha det til, og stiller spørsmål om «Norge skal ut i verden, eller inn i EU», og viser til konferanser Norge har vært ledende i der EU har sittet i baksetet.

Avviser at EU er en næringsdebatt
– Hvis våre naboland knytter seg til euro, frykter jeg at Norge blir utsatt som eneste valuta utenfor EMU. Men næringspolitikken er ikke viktigste argument fordi vi har EØS-avtalen, sa Erna.

– Det faller på sin egen urimelighet at norsk næringspolitikk kunne blitt noe bedre som EU-medlem, svarte Navarsete – og viste til EU-ledighet på 10 prosent.

– Røverhistorie
– Det er røverhistorie å si at det går godt i Norge fordi vi ikke er EU-medlem. Det skyldes olje og gass, det bør Sp være ærlige nok til å innrømme, sa Erna – da Navarsete gjentatte ganger hyllet avgjørelsen fra 1994.

Samtidig var publikum oppgitt fordi Navarsete viste sin uvitenhet ved å snakke om «sentralbanksjefen i Brussel» – med tanke på at den europeiske sentralbanken ikke er i EUs hovedby.

– Må bruke vetoretten
– De fleste EU-direktivene er helt uproblematiske, men enkelte er veldig problematiske, som for eksempel datalagringsdirektivet, som det er et bredt flertall om at en ikke ønsker å implementere – inkludert i Høyre – men likevel så virker det ikke som om dere er villig til å bruke vetoretten, sa Navarsete.

Dette var ikke Solberg interessert i å snakke om, og begynte å snakke om sklier som blir varme i solen. Hun gikk videre inn på at Norge gjerne er med på operasjoner og systemer EU legger opp til, men at vi ikke får lov til å være med i de organene som tar beslutningene.

Krangel om fiske
- Jeg skal være enig i at EU har en dårlig fiskeripolitikk; men jeg er helt overbevist om at den ikke blir bedre av at EU blir stående utenfor, sa Solberg til trampeklapp fra salen.

- Hadde Norge kommet inn i EU er jeg sikker på at vi kunne vært med å trekke de to store tunge landene som stritter i mot, sa Solberg.

- Å ja, hvis Norge kom inn med 2-3 prosent stemmerett, da kom vi til å få snudd hele EU på hodet, svarte Navarsete sarkastisk - til like stor trampeklapp.

Navarsete påpeker at de små landene mister mer innflytelse som en del av Lisboa-traktaten, og at blant annet Danmark kan miste halvparten av sine stemmer.

Folkeavstemning?
Mens Sp gir klar garanti for at det ikke blir noen EU-søknad hvis de er i regjering, så ønsker Høyre at det skal gjennomføres folkeavstemning.

På spørsmål fra ordstyrer om at de faktisk kan risikere å få flertall på Stortinget for en dobbel folkeavstemning var partiet likevel usikre på om de ønsket det. Solberg ønsket i utgangspunktet ikke en folkeavstemning på om vi skulle ha en avstemning.

Og dermed var debatten slutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere