RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Konflikten i Øst-Ukraina kan skape nye problemer for Russland.
Konflikten i Øst-Ukraina kan skape nye problemer for Russland. Foto: Maxim Zmeyev (Reuters)

EU-ledere vurderer våpenembargo mot Russland

Europeiske land retter en anklagende pekefinger mot Moskva etter flykatastrofen i Ukraina og vurderer en våpenembargo.

– Vi må sende et klart og sterkt budskap til Russland, sa britiske Philip Hammond vei inn til EUs utenriksministermøte i Brussel tirsdag.

Utenriksministrene startet møtet med ett minutts stillhet for dem som døde i flykatastrofen øst i Ukraina.

Prorussiske opprørere anklages for å ha skutt ned det malaysiske passasjerflyet med nesten 300 personer om bord. Både Hammond og svenske Carl Bildt sier Russland forsyner separatistene med våpen.

– Denne forferdelige hendelsen skjedde på grunn av Russlands støtte til separatistene i Øst-Ukraina, på grunn av flyten av tunge våpen fra Russland inn i Øst-Ukraina, og vi må ta tak i det, sier Hammond.

Konsekvens

– Russland har trappet vesentlig opp forsyningen av tunge våpen. Nedskytingen er en konsekvens av denne politikken, sier Bildt.

Separatistene og Russland har på sin side rettet anklager mot det ukrainske forsvaret etter styrten.

– All informasjonen må bekreftes, og vi må se på konsekvensene, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton om spekulasjonene etter katastrofen.

EU-lederne skal prøve å bli enige om skarpere Russland-sanksjoner på møtet i Brussel. Det er ventet at flere personer og kanskje selskaper settes på sanksjonslisten, men det er vanskelig å bli enige om hvor tett på president Vladimir Putins nærmeste krets man skal gå.

– Europa er i en mer utsatt og farlig strategisk situasjon enn jeg kan huske. Vi må bevare enheten i Europa og enheten i Vesten, understreker Bildt.

Forsvarsstopp

Britene er sammen med blant andre litauerne også innstilt på eksportstopp av forsvarsmateriell fra EU, noe som er et kinkig tema. Frankrike skal fortsatt levere et avansert marinefartøy til Russland senere i år, melder avisen Financial Times. Men president François Hollande sier leveringen av det andre skipet i milliardavtalen avhenger av russernes holdning til Ukraina.

Frankrikes kontrakt med Russland er omstridt i USA og NATO, og landet har vært under press for å utsette leveringen. For britene ville det vært utenkelig å gjennomføre en slik kontrakt, har statsminister David Cameron sagt, men Hollande understreker at mulige forsvarssanksjoner vil gjelde fremtidige kontrakter.

– Vi burde hatt våpenembargo for en god stund siden, kommenterer Bildt.

– Å levere våpen til Russland i denne situasjonen, er litt vanskelig å forsvare. For å si det forsiktig, sier den svenske utenriksministeren. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere