RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU maktet ikke å fordele 40.000 flyktninger

EUs innenriksministre klarte mandag ikke å nå målet om å fordele 40.000 flyktninger fra Hellas og Italia blant Unionens øvrige medlemsland de neste to årene.
EUs innenriksministre klarte mandag ikke å nå målet om å fordele 40.000 flyktninger fra Hellas og Italia blant Unionens øvrige medlemsland de neste to årene. Foto: Ognen Teofilovski
Sist oppdatert:
EUs innenriksministre klarte mandag ikke å nå målet om å fordele 40.000 flyktninger fra Hellas og Italia blant Unionens øvrige medlemsland de neste to årene.

– Jeg er skuffet, men det var et meget viktig steg framover, sier EUs migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos om utfallet.

Det ble enighet om fordeling av litt over 32.000 syrere og eritreere fra de to middelhavslandene. Ministrene møtes igjen i desember i håp om å fordele de siste.

LES OGSÅ: Klart for EU-krangel om 40.000 flyktninger

Tyskland er det landet som med 10.500 skal ta imot flest. I den andre enden er det Danmark, Østerrike, Ungarn og Storbritannia, som ikke tar imot noen, ifølge nyhetsbyrået Ritzau. Mange land ville ikke forplikte seg til noe tall.

Medlemslandene ble på mandagens møte også enige om å ta imot 22.504 kvoteflyktninger fra land utenfor Europa.

Sterk motstand

De første flyktningene kan flyttes fra og med oktober selv om en fullstendig avtale ikke er i havn, ifølge Luxemburgs utenriksminister Jean Asselborn.

Etter katastrofen hvor om lag 700 mennesker druknet i Middelhavet på vei til Europa, var en av løsningene fra EU å flytte syriske og eritreiske flyktninger fra Hellas og Italia.

Men fordelingen skjer på frivillig basis, og motstanden blant flere av medlemslandene er stor. Spania, som mener landet allerede tar imot nok migranter, mener tiltaket vil føre til at flere begir seg ut på ferden over Middelhavet.

– I stedet for å stoppe vannlekkasjen i taket, sprer vi vannet utover alle rommene. Det er problemet med omplassering. Det løser ikke problemet i det hele tatt, sa Spanias innenriksminister Jorge Fernandez Diaz før møtet.

Norsk oppmøte

Norge ved statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet var til stede på mandagens møte i Brussel, men Norge tar ikke ta imot noen av flyktningene fra Italia og Hellas.

Justisdepartementet opplyser at Norge vil i år ta imot 500 syriske kvoteflyktninger. Tallet inngår i de totalt 2.000 syriske kvoteflyktningene som Norge skal ta imot i 2015 etter Syria-forliket på Stortinget i juni.

LES OGSÅ: Norske skip har reddet 5.000 i Middelhavet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere