*Nettavisen* Nyheter.

EU-motstandere skal vurdere EØS-folkeavstemning

Oslo (NTB): Nei til EU-rådet foreslår at organisasjonen under landsmøtet til helgen skal programfeste et krav om EØS-folkeavstemning.

«Nei til EU mener EØS-avtalen er så omfattende og begrenser vår selvråderett så mye at den bør bli gjenstand for en folkeavstemning», heter det i formuleringen som rådet i Nei til EU foreslår at organisasjonen skal ta inn i arbeidsplanen for det kommende året.

Rådet, som er det høyeste organet i Nei til EU, foreslår samtidig å fjerne formuleringen fra dagens arbeidsplan om at Nei til EU ikke skal være en kamporganisasjon mot EØS-avtalen, skriver Nationen.

- Det er bred enighet om at EØS-avtalen representerer et demokratisk underskudd. Europautredningen var tydelig på det. Ja-siden har sagt det flere ganger. Vi mener det. Likevel fortsetter alt som før, med stadig økende EU-makt i Norge, særlig gjennom EØS. Mange opplever det som dypt urimelig, og som mangel på respekt for det folket sa nei til i 1994, sier Nei til EU-leder Heming Olaussen.

Han venter seg ikke motstand mot kravet om folkeavstemning. Vedtaket i rådet var så godt som enstemmig, sier han. Men kritiske røster reiser seg i Nei til EU. Kristelig Folkeparti-representant Mona Høvset forlater nå sin post i rådet.

- Det blir stadig mer utfordrende for EØS-tilhengere å være en del av organisasjonen, opplyser hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.