RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU: Norge må produsere mer kraft og bruke mindre

Oslo (NTB): To ulike EU-direktiver legger opp til at Norge fram mot 2020 skal øke produksjonen av ren ny kraft, og samtidig spare kraft. Dermed ligger det an til økt kraftoverskudd i 2020, skriver Aftenposten.

Virkningen for Norge vil avhenge av hvordan landet utnytter valgmulighetene i dagens direktiv og av eventuelle justeringer i direktivet.

Statistisk sentralbyrå (SB) anslår i en rapport at forpliktelsene til å sette i verk enøktiltak vil kunne kutte kraftetterspørselen i Norge med 10-22 terawattimer til 2020.

Mer bruk av enøktiltak samtidig som produksjonen skal økes vil gi et overskudd på til sammen 22-34 terawattimer i 2020, med forutsetning at kraftprisene er uendret. Dette vil være strøm som Norge må bli kvitt, skriver Aftenposten.

- Formålet med effektiviseringsdirektivet er å redusere forbruket av energi, ikke å øke det. Imidlertid kan økt tilbud av kraft i Norge føre til lavere priser. Det vil gjøre energieffektiviseringen vanskeligere, fordi det blir mindre å spare når kraften er billig, sier Ann Christin Bøeng i SSB.

Alternativet blir dermed å selge kraften til utlandet, men det vil avhenge av at Norge bygger ut tilstrekkelig nettkapasitet både innenlands og til utlandet. Dessuten må kraftprisene i utlandet være høyere enn i Norge for å gjøre det lønnsomt å eksportere kraften, påpeker Bøeng. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere