*Nettavisen* Nyheter.

EU og Tyrkia enige om flyktningavtale

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu (til høyre) ønskes velkommen av EU-president Donald Tusk på starten av hastemøtet i Brussel. Foto: Thierry Monasse (Reuters / NTB scanpix)

EU og Tyrkia er enige om en flyktningavtale, opplyser EU-president Donald Tusk. Avtalen innebærer at Tyrkia får 3 milliarder euro for å takle flyktningsituasjonen.

29.11.15 21:18

Tyrkia får EU-milliarder for å bidra til å begrense tilstrømmingen av flyktninger og migranter mot Europa og for å ta seg av de 2,2 millioner syriske flyktninger som allerede befinner seg i landet på en god måte.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier søndagens møte har fornyet relasjonene på et høyt nivå, og at avtalen innebærer en felles respons på flyktningkrisen.

Beløpet tilsvarer rundt 28 milliarder kroner og kan, i henhold til avtalen, justeres. De løpende utbetalingene forutsetter at Tyrkia overholder avtalen.

Årlige toppmøter

– Det var en historisk dag og et historisk møte, sier Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu. Han opplyser at det også ble avgjort at EU og Tyrkia skal ha to toppmøter årlig framover. Før møtet omtalte Davutoglu toppmøtet som en «ny start» på prosessen for tyrkisk EU-medlemskap.

Tusk sa etter møtet at han så toppmøtet som et nytt utgangspunkt for forholdet mellom Tyrkia og EU.

– Avtalen innebærer en klar plan for en betimelig gjenopprettelse av orden på vår delte grense. Vi øker også vår hjelp til syriske flyktninger i Tyrkia, sa Tusk på en felles pressekonferanse med Davutoglu.

Et annet element i avtalen er at tyrkiske borgere framover kan reise visumfritt i Schengen-området. Reglene skal mykes opp fra oktober neste år.

– Lovlig ramme

Før møtet søndag sa Tysklands statsminister Angela Merkel at en flyktningavtale med Tyrkia kan bidra til å sette tilstrømmingen av flyktninger og migranter inn i en lovlig ramme, framfor dagens ukontrollerte situasjon.

– En sentral del av denne handlingsplanen vil bli hvordan vi kan erstatte ulovlig migrasjon med lovlig migrasjon, og hvordan vi kan bedre flyktningers situasjon i Tyrkia, sier Merkel. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.