EU og USA forbereder sanksjoner mot Russland

VEDTAR TROLIG SANKSJONER: EUs utenriksministre i Brussel, hvor det er ventet at de vil vedta sanksjoner mot Russland i protest mot landets håndtering av Ukraina-konflikten.

VEDTAR TROLIG SANKSJONER: EUs utenriksministre i Brussel, hvor det er ventet at de vil vedta sanksjoner mot Russland i protest mot landets håndtering av Ukraina-konflikten. Foto: (SCANPIX)

Mens lederne på Krim formelt søker om å bli en del av Russland, holder EU-lederne et møte hvor det er ventet at det blir vedtatt sanksjoner Russlands regjering.

Forholdet mellom Russland og Vesten er spent etter at folkeavstemningen på Krim ble gjennomført tross protester fra USA og europeiske land.

Det offisielle, endelige resultatet av avstemningen skal legges fram mandag morgen. Foreløpige resultater viser at over 95 prosent sa ja til å innlemme Krim-halvøya i Russland, ifølge valgkommisjonen.

Regionalforsamlingen på Krim holder deretter et ekstraordinært møte for å vedta en formell anmodning om å få bli en del av Russland. En delegasjon fra Krim skal besøke Moskva i løpet av mandagen.

– En hån

Samtidig møtes EUs utenriksministre i Brussel, hvor det er ventet at de vil vedta sanksjoner mot Russland i protest mot landets håndtering av Ukraina-konflikten.

– Folkeavstemningen på Krim er en hån mot ekte demokratiske prinsipper, sa Storbritannias utenriksminister William Hague søndag.

USAs president Barack Obama drøftet søndag Ukraina-krisen med sin russiske kollega Vladimir Putin i en telefonsamtale. Obama framholdt at Russland har krenket Ukrainas suverenitet, og det er ventet at også USA vil innføre sanksjoner rettet mot russiske tjenestemenn mandag.

Putin mener på sin side at folkeavstemningen på Krim er helt lovlig. I samtalen med Obama gjentok han påstandene om at den russisktalende befolkningen i Ukraina utsettes for vold og overgrep, og at Ukrainas regjering ikke gjør nok for å stanse dette.

Jubel i Sevastopol

I byen Sevastopol på Krim feiret prorussiske innbyggere mens stemmene fra folkeavstemningen ble talt opp.

Minst 5.000 mennesker var samlet ved havna i byen søndag kveld. Her ble det arrangert konsert med Putins favorittband Lubeh.

Jubelen sto i himmeltaket, og takfaste rop om Sevastopol og Russland ble fremført igjen og igjen. Noen sendte av gårde kinesiske lykter med blomster, mens andre fikk malt russiske flagg i ansiktet og skålte for det de mener kan bli en lysere framtid.

– Jeg føler meg russisk, og det føles fantastisk, sa Viktoria Niamtsjenko (29), som feiret sammen med en gruppe venner.

Mange som tilhører folkegruppen Krim-tartarene, valgte å boikotte folkeavstemningen. Kritikere mener resultatet ble preget av at et stort antall russiske soldater har vært utplassert på Krim de siste ukene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag