RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU-parlamentet vil stanse datadeling med USA

Strasbourg (NTB-AFP): EU-parlamentet stemte onsdag for å innstille samarbeidet med USA om deling av finansdata i kjølvannet av anklagene om amerikansk spionasje i Europa.

Dokumenter lekket av den spionasjesiktede amerikaneren Edward Snowden har vært grunnlaget for en rekke oppslag der omfattende amerikansk spionasje og overvåking omtales.

- EU bør innstille avtalen med USA om programmet for sporing av terrorfinansiering som et svar på amerikanske National Security Agencys (NSA) angivelige tapping av EU-borgeres bankdata fra det belgiske selskapet SWIFT, het det i en resolusjon som ble vedtatt med 280 mot 254 stemmer. 30 av representantene unnlot å stemme.

Resolusjonen er ikke bindene, men EU-parlamentet understreker at det vil ta EU-kommisjonens svar på dette kravet med i betraktningen når framtidige internasjonale avtaler skal behandles.

Avtalen om tilgang til finansdata fra SWIFTs nettverk ble inngått mellom EU og USA i 2010 som et ledd i kampen mot terror, men Snowdens avsløringer tyder på at banknettverket har vært utsatt for omfattende amerikansk overvåking.

I flere europeiske land har anklagene om amerikansk spionasje vekket sterke reaksjoner. Mandag skrev den franske avisen Le Monde at NSA har overvåket flere millioner telefonsamtaler i Frankrike, men amerikanske myndigheter hevder opplysningene er «unøyaktige» og inneholder «villedende informasjon». (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere