RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU-sakens sprengkraft

Sist oppdatert:
EU-saken har en helt enestående sprengkraft i norsk politikk. Nå har denne saken til og med klart å velte en regjering som ennå ikke er dannet.

Jens Stoltenberg, som i flere måneder har talt varmt for et regjeringssamarbeid mellom Arbeiderpartiet og SV, har nå gitt beskjed om det ikke vil være plass til EU-motstandere i en Arbeiderparti-regjering som har EU-medlemskap som siktemål.

Og i SV fikk man tilløp til opprør da Kristin Halvorsen antydet at det kunne komme på tale for hennes parti å være støttespiller for en Arbeiderparti-regjering som arbeidet for EU-medlemskap. Antydningen ble raskt trukket tilbake, og partiene er allerede på vei ned i de skyttergravene som har eksistert i norsk politikk siden 1960-årene.

I det hele tatt er det ganske merkverdig at Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg kunne få seg til å snakke om et regjeringssamarbeid med SV samtidig som han stadig tydeligere tok til orde for at partienes EU-standpunkter måtte avklares forut for stortingsvalget i 2005. Like merkelig er det at Kristin Halvorsen fortsatte å flørte med Jens Stoltenberg om et regjeringssamarbeid, uten å ta helt klare forbehold om EU-saken.

Nå synes det imidlertid opplest og vedtatt at EU-saken blir det viktigste temaet for partienes valgkampopplegg foran stortingsvalget i 2005. Alle partiene vil at EU-saken skal behandles på landsmøtene denne våren. Før stortingsvalget skal velgerne få klar beskjed om hvordan de ulike partiene stiller seg til spørsmålet om norsk medlemskap i EU.

Det er noen måneder med klart JA-flertall på meningsmålingene som har fått Arbeiderpartiets ledelse til å ta til orde for å gjøre 2005-valget til et valg om partienes holdninger til EU-medlemskap. Det er et ganske dristig prosjekt, og det er interessant at tidligere statsminister og Arbeiderparti-leder Gro Harlem Brundtland har advart mot å stole for mye på dagens meningsmålinger.

Foran EU-avstemningen i 1994 var Gro temmelig sikker på at hun skulle klare å argumentere på en slik måte at flertallet skulle forstå at det eneste riktige ville være å stemme ja ved folkeavstemningen om norsk EU-medlemskap. Hun tok feil, og fikk en alvorlig påminnelse om at selv ikke hun var i stand til å overbevise et flertall i Norge om at hennes standpunkt i denne saken var det riktige. Det er denne erfaringen som har fått henne til å sende ut en aldri så liten advarsel til partifellene.

Hvis meningsmålingene viser et klart og stabilt JA-flertall frem mot valget om vel to år, er det imidlertid all grunn til å regne med at valgkampen og valget i 2005 vil bli dominert av EU-saken, og det kan bli et ganske skummelt eksperiment for Arbeiderpartiet som er det partiet som står mest splittet i dette spørsmålet.

Det er i en slik situasjon det vil vise seg om partileder Jens Stoltenberg har styrke og format til å kjempe for det han mener er riktig selv om han skulle bli møtt av kraftig motstand og tilløp til splittelse i egne rekker. Mange vil følge partilederen med spenning i en slik situasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere