*Nettavisen* Nyheter.

EU skjerper Russland-sanksjonene

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og britenes utenriksminister William Hague på EUs utenriksminister møte mandag. Foto: Francois Lenoir (Reuters)

EU strammer sanksjonsgrepet om Russland, men holder fortsatt igjen på bredere økonomiske straffetiltak.

Samme dag som EU-president Herman Van Rompuy dro til Kiev for å vise Unionens støtte til ukrainerne, satte de 28 europeiske utenriksministrene ytterligere 13 personer på sanksjonslisten som fra før rommet 48.

I tillegg ilegges to selskaper på Krim-halvøya straffetiltak.

Vil følge med

EU holder kruttet tørt når det gjelder bredere økonomiske sanksjoner mot Russland, noe det ikke er enighet om EU-landene imellom.

- Vi bør ikke lengte etter økonomiske sanksjoner. De vil ikke bare ramme Russland, men definitivt også oss, sier Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz.

Men EU antyder at innblanding i Ukrainas presidentvalg kan gi nye tiltak i fremtiden.

- EU vil følge spesielt godt med på alle parters holdning til og oppførsel i gjennomføringen av et fritt og rettferdig presidentvalg når mulige tiltak skal bestemmes i fremtiden, konkluderer ministrene etter mandagens møte.

- Feilslått og antirussisk

Russlands utenriksdepartement mener EU ødelegger for seg selv med sanksjonene.

- Ved å fortsette sin feilslåtte og antirussiske tankegang med sanksjoner, sår EU tvil om sin påståtte objektive rolle i spørsmålet om Ukraina, skriver russisk UD i en uttalelse.

Departementet ber EU om heller å respektere utfallet av folkeavstemningene og jobbe for dialog mellom separatistene i øst og den midlertidige regjeringen i Kiev.

«Liksomtall»

EU mener folkeavstemningene østukrainske separatister holdt i helgen om uavhengighet, er ulovlige. Unionen anerkjenner ikke resultatet, som ifølge de russisktalende separatistene ga et valgskred for uavhengighet.

- Sifrene er ikke så interessante. Det er liksomtall fra et liksomvalg, sier Sveriges Carl Bildt.

- De har null kredibilitet. De innfrir ingen standarder om objektivitet, gjennomsiktighet, rettferdighet. Arrangørene lot ikke engang som de innfridde dem, sier britenes William Hague om de «såkalte folkeavstemningene».

Venter på handling

Separatistene gjennomførte helgens avstemninger selv om Russlands president Vladimir Putin ba dem utsette avstemningene. EUs utenriksministre er uansett ikke overbevist om Putins holdning.

- Vi har hørt mange positive ord, men ikke sett mye handling. Oppfølgingen har ikke imponert meg, sier Nederlands Frans Timmermans om Putins oppfordring til de russisktalende separatistene.

- Man må dømme Moskva mindre ut fra ord og mer ut fra handling, sier Bildt.

- Vi ser fortsatt etter tegn på reell nedtrapping, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton om signalene fra Moskva.

Valg

Ukraina skal etter planen gjennomføre presidentvalg 25. mai, midt i den ustabile situasjonen øst i landet. EU stiller seg samlet bak Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) før valget.

- Det viktigste er at det valget blir gjennomført, og på en ordentlig måte, sier Lidegaard. OSSE-leder Didier Burkhalter deltok på første del av møtet i Brussel.

- OSSE jobber hardt for å gjøre det mulig med et fritt og rettferdig valg, vi skal ha en av de største observatørstyrkene i organisasjonens historie, sier Burkhalter.

- Viktigst er å få til reell dialog mellom aktørene og at den er konstruktiv. Vi kan bidra til det, sier han.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag