RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU starter tysk pantegranskning

Sist oppdatert:
EU-kommisjonen setter nå i gang den varslede granskning av panteinnføringen i Tysklands konkurransemessige sider. Det er en rekke produsenter av engangsemballerte drikkevarer som har klaget inn saken
Les også: Avviser innvendinger mot tysk pant

Ifølge EU-kommisjonen vil Tyskland få en frist på to måneder til å svare på klagene som er fremsatt mot det nye pantesystemet.

Det er produsenter av drikkevarer på engangsemballasje som eksportere til det tyske markedet som har fremsatt klagene. De mener at panteinnføringen virker hemmende på deres mulighet til å konkurrere. Et av problemene er ifølge EU-kommisjonen at de tyske butikkene ikke vil ta i mot engangsemballasje fra andre produsenter som det ikke er betalt pant for. De frykter for mangel på lagerplass.

Dersom partene ikke kommer til enighet, vil saken bli oversendt Europa-domstolen for avgjørelse. Den tyske miljøvernministeren Jürgen Trittin gikk ut allerede i forkant av beslutningen i EU-kommisjonen og ønsket velkommen en behandling utenfor domstolen.

EU-kommisjonen setter ikke spørsmålstegn ved den miljøvennlige siden av systemet, men det er de konkurransemessige sidene av et ikke perfekt fungerende system som er oppe til vurdering.

Trittin avviste denne kritikken fra kommisjonstalsmann Frits Bolkestein. Trittin mener at disse ulempene er borte allerede. Han viste til at det allerede er 100.000 utsalgssteder tilknyttet pantesystemet. Han pekte også på at flere utenlandske produsenter allerede er med i systemet, og andre kan ta del i systemet uten større kostnader.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere