RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU strammer grepet om Kina

Sist oppdatert:
Den europeiske handelskommisjonæren varsler at EU vil gå til aksjon dersom de ikke blir enige med Kina om tekstileksport. Sjekk saken her
De siste månedene har konfliktnivået mellom Kina og EU samt USA vokst. Årsaken er en eksplosiv vekst av tekstileksport fra Kina til vesten, noe som sitter europeiske og amerikanske arbeidsplasser i tekstilindustrien under et hardt press.

Innen lørdag må Kina komme til en avtale med EU på eksport av klesplagg, og EUs krav er klare: De vil ha eksporten til å vokse langt mindre enn den har i dag.

USA har allerede laget restriksjoner på flere plagg, som for eksempel T-skjorter, noe som har vakt harme i Beijing, melder Reuters.

- Vi håper å nå en avtale med kinesiske myndigheter om hva vi vil gjøre med tekstileksplosjonen som berører Europa og så mange utviklingsland, sa Peter Mandelson, den europeiske handelskommisjonæren fredag.

- Hvis vi ikke får en avtale så vil vi treffe andre tiltak, sa Mandelson ifølge Reuters.

Den råbillige vareproduksjonen i Kina, særlig innenfor tekstiler, har ikke gått upåaktet hen i verken Europa eller USA. En ting er at forbrukerne her får billigere klær, men redistribusjonen av arbeidskraft som dette medfører har gitt medaljen en grell bakside for land som for eksempel Italia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere