Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU tok over ansvaret – nå har dødstallet steget med 860 prosent

LAMPEDUSA: I 2013 druknet 360 flyktninger da en båt veltet, og er en av de verste enkelt-katastrofene i Middelhavets historie med båtflyktninger. Flere kritiserer EU og resten av Europa for å overlate alt ansvaret til Italia.
LAMPEDUSA: I 2013 druknet 360 flyktninger da en båt veltet, og er en av de verste enkelt-katastrofene i Middelhavets historie med båtflyktninger. Flere kritiserer EU og resten av Europa for å overlate alt ansvaret til Italia. Foto: Antonio Parrinello (Reuters)
Sist oppdatert:
- Europeiske ledere bør bøye hodet i skam, sier Amnesty om flyktningsituasjonen.

Siden sist fredag har den italienske kystvakten plukket opp over 7000 mennesker i Middelhavet.

Fint vær og rolig sjø har gjort at det de siste to ukene er langt flere enn normalt som forsøker å komme seg over Middelhavet, fra Nord-Afrika til det forjettede kontinentet Europa. I realiteten vil det si Italia, som er det landet der flesteparten av flyktningene ender opp.

Overlatt ansvaret til Italia
Så langt i år har Italia reddet over 19.000 flyktninger, skriver theguardian.com. I hele fjor ble til sammen 150.000 mennesker plukket opp i Middelhavet.

- Europeiske ledere bør bøye hodet i skam. De tar alt for lite ansvar for situasjonen. Man er komfortabel med at Italia sitter med ansvaret fremdeles, slik som hendelsen denne uken viser. Italia har reddet 144 mennesker fra å drukne og disse menneskene er fraktet til italienske øyer. Så Italia sitter fremdeles tilbake med det store ansvaret, sier politisk rådgiver i Amnesty Norge, Beate Ekeløve-Slydal til Nettavisen.

De 144 ble reddet av italiensk kystvakt da en båt med mellom 500 og 550 mennesker om bord kantret. 400 mennesker er fremdeles savnet etter at båten gikk ned utenfor Libya tirsdag. Det er så langt ikke funnet omkomne eller flere overlevende.

LES mer: 400 flyktninger fortsatt savnet i Middelhavet

REDDET: En kvinne med baby på armen smiler etter at hun er reddet av kystvakten etter båtvelten 14. april

Flyktningene møter en usikker fremtid i et europeisk land hvis kapasitet er sprengt, dersom de overlever turen. De skrøpelige og overfylte båtene klarer ikke alltid å ta seg over, og mange av flyktningene drukner hvert år. Før denne ukens båt-tragedie, har 480 mennesker druknet så langt i år. På samme tid i fjor var tallet 50. Det vil si en økning på 860 prosent.

Og det er flere som ser på EUs manglende innsats som årsaken til at så mange flere drukner på vei til en bedre fremtid.

Italia vs EU
For den EU-støttede Tricon-operasjonen, som i fjor erstattet Italias langt dyrere og større ett år lange forsøksoperasjon Mare Nostrum, har stort sett ikke deltatt i redningsarbeidene.

AMNESTY: Politisk rådgiver Beate Ekeløve-Slydal

De fleste av redningsoperasjonene så langt i år er fremdeles utført av den italienske kystvakten, med bistand fra kommersielle fartøy når båter har gått under i internasjonalt farvann - i fjor ble 40.000 av de 150.000 reddet av slike skip.

Italia hadde i lang tid forut for Triton og Mare Nostrum sagt de ikke lenger ville stå med ene-ansvaret for å redde og ta hånd om alle flyktningene som kommer. Italienske myndigheter satte i likevel i gang operasjon Mare Nostrum etter tragedien ved Lampedusa i oktober i 2013, der 360 mennesker mistet livet da en båt med flyktninger sank. Prosjektet har kostet 9 millioner euro i måneden - finansiert av Italia og EU. EUs påfølgende operasjon Triton har en prislapp på 2,9 millioner.

Oppgavene er også andre – Triton skal først og fremst beskytte Schengens grenser, ikke redde liv. Triton dekker heller ikke havområdene så nærme Libyas kyst, som det Mare Nostrum gjorde. Det er her mange av flyktningene er reddet opp av vannet.

- Vi har fra første stund vært svært kritiske til at EU og resten av Europa, inkludert Norge, har vært komfortable med å overlate det fulle ansvaret til italienske myndigheter i så lang tid, sier Ekeløve-Slydal, som er kritisk til Tritons manglende mandat om å søke etter og hjelpe mennesker i havsnød i internasjonalt farvann.

LES mer: - Vi kan ikke lukke øynene når lik flyter opp på strender

ROMA: Protest mot behandlingen av flyktninger som forsøker å ta seg over Middelhavet.

Stadig flere
I tillegg øker antallet mennesker som forsøker å ta seg over Middelhavet, sier Ekeløve-Slydal.

- Det interessante, om kan si det slik, er at et av de viktigste argumentene flere EU-land har hatt mot et så sterkt mandat som Mare Nostrum, har gått på at det vil øke antallet mennesker som velger fluktrute over Middelhavet til Europa. Men vi ser det motsatte. Bare i løpet av de første månedene i 2015 så kalkulerer FNs Høykommissær for flyktninger med en økning på 60 prosent sammenlignet med i fjor.

Nå skal EU revurdere Triton. Flere menneskerettighetsorganisasjoner håper den varslede gjennomgangen fører til at flere EU-land tar ansvar, og ikke overlater jobben med å hjelpe flyktningene til Italia alene.

HOS POLITIET: Flyktninger reddet fra en båt i middelhavet sitter og venter ved en politibase i Tripoli.

- Slo oss
Flyktningene er i hovedsak fra Libya og sub-sahara, inkludert Eritrea, Somalia og Etiopia. De forteller om måneder med venting innestengt i gamle fabrikklokaler, der menneskesmuglerne utsetter dem for vold og overgrep.

- Vi var over tusen personer. Vi spiste bare en gang om dagen og kunne ikke gjøre noe med situasjonen. Om noen pratet med en venn eller nabo ble han slått. Alt for å presse oss for mer penger, forteller 17 år gamle Bherane til Redd Barna.

Deretter blir de tatt om bord i båter og sendt over Middelhavet, der reisens mål i hovedsak er øyene Lampedusa, Augusta, Messina, Porto Empedocle og Calabria.

LES også: Båtflyktninger frøs i hjel om bord på italienske kystvaktfartøy
OG her: 200 båtflyktninger reddet utenfor Sicilia

OVERFYLT: Båtene er i dårlig forfatning og har alt for mange mennesker om bord. I fjor tok 150.000 mennesker seg over Middelhavet i slike båter i søken etter et bedre liv i Europa.

- Reelle flyktninger fra krig og vold
Ekeløve-Slydal vil ikke avvise påstanden om at vi bryr oss mindre fordi de kommer fra afrikanske land.

- Vi skal ikke se bort fra at det er et element hvem er disse menneskene er, på hvorfor vi bryr oss så alt for lite. Det er en kynisk betraktning, men vi skal være så ærlige å si at det er noe i den betraktningen.

Amnesty vil at EU og resten av Europa setter inn flere ressurser i en reell operasjon som skal søke etter og redde mennesker i nød på sjøen. De ønsker også en diskusjon, der blant annet en fordelingsnøkkel som er mer solidarisk, når det gjelder å ta imot og hjelpe flyktningene.

- Noen av argumentene har vært at dette bare er migranter som ønsker et sosialt og økonomisk bedre liv. Men det er ingen kriminell handling, det er lov å forsøke få et bedre liv for seg selv og familien. Dernest er en stadig større del av disse menneskene som risikerer livet, flyktninger fra krig, konflikt og terror. De flykter fra krig og konflikt i Somalia, et undertrykkende regime i Eritrea og det er flyktninger fra krigen i Syria. De har krav på å kunne søke om asyl og få denne behandlet.

Både Amnesty og Flyktningehjelpen sier norske myndigheter også må på banen, og mener blant annet norske fartøy bør opererer i Middelhavet.

- Vi lurer på hvor mange flere som må drukne i Middelhavet før den norske regjeringen greier å bestemme seg, sier kommunikasjonssjef Tuva Raanes Bogsnes i Flyktninghjelpen til NTB.

LAMPEDUSA: Flere av menneksene om bord ble reddet i 2013, etter å ha blitt plukket opp av kystvakt og andre skip i området.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!